Силно земетресение разлюля България! (обновява се) (видео)

В следващите 48 часа се очакват нови трусове, но не толкова силни колкото днешния

 

Силно земетресение разлюля България. В 12.26 силен трус разтърси София. Трусове са усетени във Варна, Бургас, Пловдив, Добрич, Русе, Кърдажили и други градове на страната.

Мобилните мрежи също блокираха. На места е прекъсната връзката с интернет.

По предварителни данни, трусът е с магнитуд 6,5 по Рихтер, а епицентърът в Егейско море, на територията на Гърция, дълбочина 2 км. От НИГГГ съобщават, че данните от магнитуда в момента се обработват.
По непотвърдена информация, земетресението е на 77 км от град Александруполис. Трусът е с магнитуд 7,2 по Рихтер и дълбочина 91 км. След този трус са регистрирани още осем - четири на територията на Егейско море и четири на територията на Западна Турция, като последния е с магнитуд 4,6 по Рихтер.

Информация от НИГГГ можете да следите онлайн ТУК

Последните земетресения в Европа можете да видите ТУК

 

12:38 Според експерти от Института за геоложки проучвания на САЩ, епицентърът на земетресението е 69 км югозападно от град Александруполис, Североизточна Гърция и дълбочина 10 километра. Това се посочва и в изявление на уебсайта на американската Геоложка служба. По-рано Ройтерс съобщи, че силата на земетресението е била 7,2.

До момента няма информация за пострадалите, както и данни за жертви.

 

 

 

13:54 Трусовете продължават.  Вижте последните данни от сайта на Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

 

14:19 Силата на труса на територията на нашата страна е бил със сила 5,8 и най-силно е усетен в Кърджали. Епицентърът на земетресението е в Егейско море, около остров Самотраки, на около 310 км от София. Вече има и данни за щети по сградите, но засега няма информация за пострадали хора. По думите на експерти сеизмолози тепърва предстоят множество вторични трусове, имайки предвид силата на първото земетресение.

След труса в 12:25ч. (българско време) са регистрирани над двадесет труса.


14:48 Вижте последните регистрирани трусове

 

16:00 

В следващите 48 часа се очакват нови трусове, предаде гръцката телевизия Skai. Вторичните трусове обаче не се очаква да бъдат толкова силни, колкото днешния, коментират гръцки медии. Телевизията съобщава, че след първия трус в 12,25 ч. със сила от 6,4 по Рихтер, в 12,31 ч. е последвал втори трус с магнитуд от 4,7 степени. Регистрирани са още десетки последващи трусове с магнитуд между 3 и 4 степен по Рихтер.

Британски турист е бил леко ранен на летището в Лимнос от срутила се част от тавана, предаде гръцкото електронно издание Voreini.gr. Лекарят на летището е оказал незабавно помощ на ранения. Според гръцката агенция АНА-МПА в болницата са изпратени майка и дете, получили наранявания от паднали предмети, след като са се крили под масата в дома си. Възстановено е електроснабдяването в районите, които бяха засегнати най-силно от днешното земетресение.

Премиерът на Гърция Андонис Самарас поддържа постоянна връзка с местните власти в района на земетресението, пише гръцкото електронно издание "Сapital". На министрите на отбраната и на вътрешните работи Димитрис Аврамопулос и Янис Михелакис е разпоредено да направят всичко възможно за отстраняването на всички щети и оказване на помощ на населението, ако това се налага.
За района на земетресението е заминал секретарят на Гражданската защита на Гърция Патроклос Георгиадис, заедно със специални екипи на Министерството на отбраната.

Със заповед на министъра на националната отбрана, е разпоредено на военните части да оказват всякаква помощ на островите Лимнос и Самотраки. Генералният щаб на армията е установил връзка с местните власти на двата острова и се проверява всеки сигнал за щети.

Земетресението с епицентър на 25 км. южно от остров Самотраки разтърси цяла Северна Гърция, пише гръцкото електронно издание Thestival.gr, като се позовава на гръцкия национален сеизмологичен център. Според сеизмолозите в Атина, земетресението е с епицентър на 90 км. от Чанаккале, на 47 км. западно от остров Имброс, на 257 км. от Измир и на 25 км. южно от Камариотиса.

Градът Камариотиса е разположен в северозападната част на остров Самотраки. Отдолу през Самотраки минава зоната Анадол, където миналата година стана земетресение в Турция.


16:30 

Наблюденията, които провеждаме, показват, че толкова силно земетресение като пернишкото от преди две години скоро не може да се реализира, заяви за "Фокус" проф. Емил Ботев - ръководител на Департамент „Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география.

По думите му, по никакъв начин процесите, довели до днешното земетресение в Егейско море, не се свързват със сеизмичните процеси на територията на нашата страна, които са със затихващи функции, още, както се казва, от началото на миналия век, когато се е освободило цялото това натрупано напрежение от столетия с цели 6 катастрофални земетресения с магнитуд 7, и по-голям от това, което усетихме днес.

"Тогава те са разтоварили за столетия наред натрупаното напрежение, което се натрупва значително по-бавно, в сравнение с това при съседите ни. Затова честотата на повторяемост на катастрофалните земетресения, статистически на територията на страната, е много по-малка. И не би могла теоретически да бъде друга, защото ние сме далеч от контактите на придвижване на микроплочите. Там, където става запиране на това придвижване, се натрупват напрежения, и стават по-силни земетресения. Но там са големите движения и съответно и по-големите земетресения, с по-голяма честота. При нас - нямаме такива очаквания", каза проф. Емил Ботев.

"Без да знаем с абсолютна сигурност какво става в дълбочина, винаги са способни изненади, но вероятността за изненади, е минимална, тя е под 10% за нашите изследвания. Ние не можем да влезем в дълбочина, и да кажем със сигурност какво там се случва. Провеждането на сондажни изследвания е изключително скъпо и отдавна не се практикува. Другите методи ни дават някакви данни, които имат нееднозначни трендови такива резултати, т.е. общи, и тези резултати показват, че ние в пъти по-бавно формираме тези катастрофални земетресения, които стават при нашите съседи", допълни още проф. Емил Ботев.

"Ние сме по-скоро обетована земя, и на хората казвам - да не се притесняват, в този момент. Такова земетресение като пернишкото, аз предполагам и основания ми дават наблюденията, които водим, скоро не може да се реализира, на територията на нашата страна. Пернишкото земетресение беше десетки пъти по-слабо по енергия от това, т.е. 30 пернишки земетресения, щяха да бъдат равни по енергия на това на остров Самотраки, което стана този обяд".


Вижте всички трусове до момента тук:



Вижте и първите видеа след земетресението: