Ивайло Калфин: Да си спомним за нашите учители

"Науката и просвещението на българската писменост винаги са били част от нашата национална идентичност"

"Да си спомним и за тези, които създават българското литературно богатство. И да им благодарим отново", това заяви евродепутатът Ивайло Калфин в поздрава си по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.


"Нека поздравим учителите, будителите, писателите, всички тези, които са се посветили да развиват красотата и богатството на българския език. Език, който днес е равноправен в Европа. Науката и просвещението на българската писменост винаги са били част от нашата национална идентичност. Нека пазим тях и да уважаваме тези, които ги градят и опазват в продължение на векове. Да си спомним за нашите учители и за тези, които създават българското литературно богатство. И да им благодарим отново. Честит празник!"
 
Точно преди две години, на днешния ден, българският евродепутат Ивайло Калфин  писа на Мартин Шулц, че лични имена, названия, европейски инициативи, интернет апликации, използвани от парламента, се изписват на латиница в текстове и документи на български език, което затруднява гражданите. Той настоя за решение на проблема като знак на уважение към българите и като признание за равноправието на българския като официален език на ЕС.
Повече от година отне на службите на парламента да адаптират сложната електронна система за създаване на документи към кирилските букви.


И така Европейският парламент възприе идея на Ивайло Калфин, да  пише на български с кирилица.