Днес честваме 24 май - Деня на българската просвета и култура и празник на славянската писменост

Животът

24-05-2014, 07:27

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Президентът Росен Плевнелиев ще се включи в празничното шествие

В цялата страна днес ще бъде отбелязан 24 май - Деня на българската просвета и култура и празник на славянската писменост.
С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъде отслужен благодарствен молебен за 24 май. Той ще бъде оглавен от Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на храма. Началото на молебена е от 10.00 часа.
След това ще бъде направено литийно шествие до Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" от духовници, семинаристи и гражданство, начело с иконата на Светите братя Кирил и Методий. Там честването ще продължи с гражданско тържество. Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на светите братя.
Председателят на Народното събрание Михаил Миков ще се включи в традиционното празнично шествие в София по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Той ще присъства на официалното честване от 11.00 часа пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий".
Президентът Росен Плевнелиев ще се включи в празничното шествие, което ще започне от 10.30 часа пред сградата на Националния археологически музей (ул. „Съборна" 2) и ще завърши пред Паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий".
В Софийската градска художествена галерия президентът Росен Плевнелиев ще открие фотоизложбата „По следите на Св. Св. Кирил и Методий", организирана от Посолството на Словашката република в България. Вечерта държавният глава ще бъде домакин на традиционния прием по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, който ще се състои в сградата на Националния исторически музей.
С академично тържество в Аулата на Софийския университет най-старото висше училище в България ще отбележи Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май. Празникът ще започне в 11.45 часа с приветствено слово на заместник-ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски" проф. дфн Анастас Герджиков.
Денят на славянската писменост и българската просвета и култура ще бъде отбелязан тържествено в Смолян. От 10.30 в зала № 1 на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов" ще има тържествен концерт. Тогава ще бъдат наградени с годишната награда на община Смолян за постижения в сферата на образуванието, науката, културата и журналистиката 20 души.
Програмата на община Бургас за 24 май ще започне с празнично шествие, което ще тръгне от Гъбката в Морската градина в 11.15 часа. Шествието ще продължи по главната улица „Богориди" и ще стигне до сградата на община Бурагс. В него ще се включат 30 училища с общо 3 300 ученици, 22 детски градини с 1200 деца и преподаватели. Участие са потвърдили и двата бургаски университета, както и всички културни институции в Бургас- библиотеката, читалищата, музея и др. От 10.30 часа ще започне концерт на бургаския духов оркестър пред сградата на общината, а от 11.30 часа започва празничния концерт.
В Благоевград денят на българската просвета и култура - празник и на Благоевград, ще започне в Националната хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий". Пред паметника на светите братя Кирил и Методий венци и цветя ще положат кметът д-р Атанас Камбитов, представители на общинска администрация, училищното ръководство, ученици, граждани и общественици. Минути след това в двора на бившата Солунска гимназия тържествено ще бъдат изпратени завършващите зрелостници. В 11.00 часа, под музикалния съпровод на Биг Бенд- Благоевград от НХГ „Св. Св. Кирил и Методий" и от Съдебната палата ще тръгнат две шествия, които в 11.15 ще се съберат на пл. „Георги Измирлиев", където ще се проведе празничният концерт. На сцената ще се качат най-добрите изпълнители от кръг „Култура" на конкурса „Училище на годината". Талантите ще изненадат публиката не само с глас, но и с костюми и сценично поведение. Празничната програма ще продължи с Обща художествена изложба в общинската художествена галерия от 17.00 часа. Кулминацията на празника е в 20.30 часа, когато рок динозаврите ФСБ ще забият неостаряващите си хитове съвместно ансамбъл „Пирин".
В Община Ямбол ще се проведе тържествено шествие по повод Деня на славянската писменост. Домакини на официалната церемония ще бъдат две от водещите ямболски учебни заведения - Гимназия „Васил Левски" и МГ „Атанас Радев", откъдето ще потегли и празничната процесия. Програмата започва в 9.30 часа с ритуал по издигане на националното знаме и празнично слово на кмета Георги Славов. Тържественото шествие започва в 10.00 часа и ще се движи по маршрут: ул.„Иван Александър", „Търговска", „Преслав", след което по ул. „Раковски" ще приключи пред сградата на община Ямбол.
В Пловдив Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще оглави от 09.00 часа Архиерейска света Литургия в храм "Св.св. Кирил и Методий", град Пловдив. От 11.00 часа ще бъде отслужен молебен и ще се направи литийно шествие на площад "Централен".