Сгъни бюлетината 2 пъти, запази в тайна гласа си

Новините

24-05-2014, 07:01

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Преференциалното гласуване е важно нововъведение на тези избори

Как да гласуваме на изборите за евродепутати така, че вотът ни да бъде действителен и зачетен при броенето на гласовете? Как да сгънем бюлетината си, че тайната на вота ни да не може да бъде разкрита? Това са едни от най-важните въпроси, които вълнуват гласоподавателите преди изборите за Европейски парламент в неделя.


След като сме проверили в коя секция сме разпределени да гласуваме, не трябва да забравяме да вземем личната си карта - с международен паспорт или шофьорска книжка нямаме право да упражним правото си на вот.

 

Бюлетината -
от кочан

В секцията ни проверяват дали сме в избирателния списък, а след това ни дават бюлетина. Тя се откъсва от кочан, на който остава уникален номер. Същият е изписан и в долния десен ъгъл на бюлетината - той ще бъде откъснат от член на комисията, след като гласуваме. Целта на номерата е да се пресекат евентуални опити за контролиран вот - например внасяне на бюлетини "отвън" или подмяна на такива при преброяването на гласовете.

Като получим бюлетината, трябва да се уверим, че по нея няма каквито и да било механични дефекти или отбелязани знаци. При пропуск рискуваме гласът ни да не бъде зачетен. 

В бюлетината се поставят само знаци "Х" или "V", изписани задължително със синя химикалка. Наличието на всякакви други знаци, букви, картинки и т.н. където и да било по бюлетината, прави вота недействителен според изискванията на Изборния кодекс. 

Изборът на партия, коалиция или независим кандидат се отбелязва в квадратче вляво пред името на формацията или кандидата. Пише се само в едно квадратче. Трябва да внимаваме да не излезем от него и да не засегнем съседно, защото в такъв случай гласът ни става невалиден. 

Преференциалното гласуване е от важните нововъведения на тези избори. То не е задължително - бюлетина с вот в едно квадратче е действителна и при неотбелязана преференция за кандидат от избраната листа. Тогава се смята, че сме съгласни с партийната подредба на кандидатите. Ако искаме да дадем гласа си за конкретно име - вляво на бюлетината има кръгчета с номера от 1 до 17. Важно е обаче да знаем кой е номерът на нашия фаворит, тъй като имената им не са написани. 
Отбелязва се вот в само едно кръгче, както е и при избора на партия или коалиция. Наличието на повече от един знак "Х" или "V" в кръгчетата прави невалиден само преференциалния вот.


Внимавайте със
сгъването

След като упражним правото си на глас, идва най-тънкият момент на тези избори - сгъването на бюлетината. Хартията не е бигована - т.е. не е фабрично приготвена за сгъване, а изискването е тя да бъде сгъната по такъв начин, че да се вижда уникалният номер в десния край. Според решение на ЦИК член на секционната комисия трябва да ни помогне преди влизането в тъмната стаичка, като сгъне празната бюлетина по ширина така, че да се вижда кодът, който трябва да бъде откъснат впоследствие. 

След като разгънем бюлетината и гласуваме, трябва да я сгънем по същия начин, за да може секционната комисия да откъсне уникалния код и да ни удари втори печат на гърба на хартията. Преди да я подадем на член на комисията обаче, е препоръчително да я сгънем втори път - по дължина, за да не се отвори случайно при пускането в прозрачната урна и всички в секцията да видят за кого сме гласували. 

Кутията с бюлетините няма как да се отвори преди края на изборния ден, затова двойното сгъване ще ни гарантира, че тайната на вота няма да бъде разкрита.

От Централната избирателна комисия (ЦИК) обясниха, че хартията на мястото, където е уникалният код, е бигована и номерът се къса лесно. 

Тази процедура се извършва от член на комисията, който сравнява цифрите на кочана и на бюлетината. Ако в тях има несъответствие, бюлетината не се пуска в урната и нямаме право на втори опит за вот.


Не забравяйте да проследите скъсването на номера - членът на комисията трябва "да го изхвърли" в кутия. 

Но трябва да следите за две неща - да се вижда долният десен ъгъл с кода и отгоре да остане мястото, определено за поставяне на втория печат. 

От ЦИК обясниха, че избирателят може да сгъва бюлетината колкото пъти си иска.

Риск от гаф
при броенето

Нововъведението с уникални кодове на бюлетината обаче има риск да доведе до объркване при броенето на действителните гласове на вота, алармираха от "Прозрачност без граници". Причината е в методическите указания на ЦИК, според които, ако в избирателната урна бъде намерена бюлетина с неоткъснат номер, то вотът в нея все пак се смята за действителен, ако отговаря на останалите изисквания по закон. 

От организацията обжалваха текста пред Върховния административен съд с аргумент, че в Избирателния кодекс (член 278) са изрично изброени случаите, в които един глас е действителен или не. 

Там липсва текст какво става при пропуск от страна на член на секционната избирателна комисия и в урната попадне бюлетина с номер. Според "Прозрачност без граници" в указанията си ЦИК "дописва" закона, но ВАС не се произнася по същество по казуса заради забавяне на жалбата. 

Магистратите отхвърлят само второто изискване от указанията - при бюлетина с неоткъснат номер СИК да проверява дали той съответства на номер от кочан в съответната секция. По закон това трябва да става, преди избирателят да пусне бюлетината в урната.

Какво реши
съдът

"Решението на ВАС оставя в сила методическите указания, така че ако в урната има бюлетини с номер, то те ще бъдат действителни гласове", каза вчера говорителят на ЦИК Александър Андреев.

За да няма излишни тълкувания дали вотът е действителен, всеки гласоподавател трябва да следи за откъсване на номера от бюлетината му от член на СИК и пускането му в отделна кутия. 

При нарушение сигнал срещу представителя на СИК, който подлежи на глоба, се подава до Районната избирателна комисия, съветват от "Прозрачност без граници". t