Опасни връзки: Щрауси може да се окажат гей двойка

Офелия и Станимир в една клетка в айтоския зоопарк, полът на любимата не е важен

Нова двойка заживя щастливо в айтоския зоопарк, след като самеца Станимир се нуждаеше вече спешно от другар в живота. Той дели залък и простор с новата си любима Офелия, която обаче все още не е ясно от какъв пол е. Дори да се окаже, че не е дама, тя или той пак може да изгради стабилна връзка с щрауса Станимир, както уточниха от обновения зоокът в града.

Щраустите са полиморфни животни, а полът на красивата Офелия ще стане ясен след месец, два. Ако се окаже, че е Офелий - просто ще бъде прекръстена и двойката ще продължи щастливото си съществуване в общ дом.

Двойката живее в момента в бивша „резиденция” на маймуни. Преди да започнат отношения обаче Станимир и Офелия ще делят клетката си с група кокошки.

Офелия, всъщност е дарение от загрижен варненец, който разбрал от ръководството на зоокъта, че Станимир живее самотно и си търси компания.

Самецът обаче има голяма вероятност да се "сгоди" за мъжкия вариант на Офелия, тъй като според зоолозите на новото животинче вече са започнали да му никнат черни пера, а това оцветяване е характерно за мъжките екземпляри, а не за женските.

От зоопарка все пак се надяват птицата да се окаже женска, за да има потомство. Дори и обаче да се окаже мъжки, двамата със Станимир пак могат да съжителстват заедно, казват от менажерията.