Дни преди изборите 3 от институциите тръгнали към разправа с държавния глава

И то след като в продължение на цяла година перманентно отнемат законно дадените му правомощия

Невероятно е, че дни преди изборите за Европейски парламент (ЕП) в страни-членки на Европейския съюз (ЕС) в една от тях три институции: парламент - законодателната власт, ДАНС – изпълнителната власт и прокуратурата- съдебната власт са тръгнали към политическа разправа с държавния глава на България. Това каза за Агенция „Фокус” Георги Марков, бивш конституционен съдия.

И то след като в продължение на цяла една година перманентно и последователно отнемат законно дадени правомощия на държавния глава свързани с националната сигурност, като главен секретар на МВР, шеф на ДАНС и т.н., който отиват на един главнокомандващ. Изумен съм, като конституционен съдия на тази страна в продължение на девет години, че Европейската комисия (ЕК) си затваря очите и спи. Три години тя наду главите с това, че Виктор Орбан е авторитарен министър-председател, и отдолу предава двойни стандарти и не си затваря очите, че в България загубилите избори парии и цели институции се опитват да свалят законно избрания държавен глава на България, каза той. Като примери за тези действия Георги Марков посочи: „Парламентарна комисия за разследване на президента, не конституционна, преписка в ДАНС за разследване на президента, преписка в прокуратурата, прекратена от главния прокурор, отново не конституционна.

„Три власти срещу легитимния държавен глава на България. Победените срещу победителя. Как е възможно това да се случи на 25-тата година от демократичните промени в България? Нима тези хора не знаят, че в тези институциите има пряко действие на конституцията и президента е наказателно неотговорен? Нима не знаят, че само конституционният съд може да реши предсрочно прекратяване на мандата му и то само при държавна измяна или съществено нарушение на конституцията, и то само ако 161 депутати, каквито няма, са поискали това. Европейската комисия за пореден път проявява двойни стандарти към Европейската десница и към червената мафия в Европа”, заяви той.

Георги Марков каза още, че изборите в България, след това, което се случва последните дни, не могат да бъдат просто и само за ЕП, а за вот на недоверие на това правителство, което е марионетно и на този не способен да спазва конституцията парламент. „Представете си, че днес в България президентът не се казва Плевнелиев, един добродушен човек, възпитан и толерантен, тъй като е живял на Запад. А един човек по-десен и с по-силна воля да се противопостави на опита да му бъде обявена война, а той би могъл да го направи в рамките на една седмица и да предизвика парламентарни избори. Ето как: „щом искате война аз ви я давам, не ви обнародвам законите, не ви назначавам посланиците, не ви назначавам бъдещия председател, който ще издигнете на Върховния касационен съд. Блокирам ви и отиваме на избори, нищо не можете да ми направите, нямате 161 депутата, не може да стигне в Конституционния съд делото”. Има една злоупотреба на добродушието и толерантността на сегашния български държавен глава. Аз се надявам, че българските граждани в неделя ще предотвратят това, което ще стане, обясни той.
„Отново обграждане на парламента и искане на падане на член първи, а падане на цялата българска Конституция, която не може да осигури механизъм, да бъдат озаптени партиите БСП и ДПС, които не са на себе си и седем пъти губят избори, и които тръгват да правят държавен преврат”, заяви той. Георги МАрков добави още, че големият въпрос днес, на третия ден от опита за разправа с държавния глава, е защо мълчи министър-председателя Орешарски.

„Той беше обявен от Иван Костов и Стефан Софиянски като експерт. Целият въпрос е, че по Конституция, той не е счетоводител, а отговаря според изричен конституционен текст за вътрешната политика в страната. Това ли е вътрешната политика на българското правителство трябва да каже Орешарски, да разследва в нарушение на конституцията държавния глава, не го знам в Израел ли е, в Бобов дол ли е, но където и да е той трябва да е течение каква е вътрешната политика в страната за която той отговаря и три дни преди изборите да каже ясно: нарушава ли ДАНС, парламента и прокуратурата конституцията? България в институционална и конституционна криза ли е или не? Ако е да си подаде оставка, защото не е могъл да предотвърти това безобразие, ако е съпричастен да знаем да гласуваме в неделя неговата оставка”, заяви Георги Марков.