Кой за пореден път официално "отсвири" Орешарски?

Посещението на премиера в Рим и срещата с италианския му колега щеше да е първото на запад от Хърватия

Наложи се г-н премиерът да не разтуря "седенката" в Министерски съвет.

Италианският премиер Матео Ренци е отменил срещата с българския си колега Пламен Орешарски в Рим, насрочена за 22 май в 11 часа. За това решение българската страна е била осведомена в 20 часа тази вечер, съобщи Би Ти Ви. Проверка на "Дневник" показва, че в програмата на италианския кабинет в четвъртък е вписана само правителствена среща, а половин час след полунощ информацията беше потвърдена и от българското правителство.

Дипломатически източници са определили пред Би Ти Ви подобно поведение на държавен лидер като "арогантно".

В отговор Пламен Орешарски е отменил посещението си, в което беше планирано да бъде придружаван от външния министър Кристиан Вигенин, представители на държавната администрация и бизнеса, както и журналисти.

Информацията за отмененото посещение беше потвърдена след полунощ от правителствената пресслужба, съобщавайки, че срещата между министър-председателя Пламен Орешарски и италианския премиер Матео Ренци ще се състои следващата седмица по време на посещението на Орешарски в Рим за среща с папата.

"На 22 май българската делегация в италианската столица ще бъде ръководена от вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева", продължава съобщението. По време на визитата ще се състои среща с представители на работодателската организация Конфиндустрия.

Българският премиер и италианският му колега трябваше да обсъдят актуални европейски въпроси като санкциите срещу Русия, както и да изразят обща подкрепа към социалистическите лидери няколко дни преди евроизборите в неделя.

Първоначално програмата на Орешарски предвиждаше той да замине за Рим на 22 май и да остане там три дни, за да може да съчетае срещата с Ренци с аудиенция при папа Франциск за Деня на славянската писменост и култура. На 17 май правителството одобри състава на официалната българска делегация, която да посети Рим по случай 24 май.

В периода 24-26 май обаче папата ще бъде в Йерусалим за среща с Вселенския патриарх Вартоломей. По тази причина програмата на българския премиер беше подготвена така, че той да пътува два пъти до Рим - на 22 и 28 май, за по един ден.

Посещението на Орешарски в Рим и срещата с италианския му колега щеше да е първото на запад от Хърватия, ако се изключат пътуванията до Брюксел за Европейските съвети, на които се събират всички лидери на ЕС. Румъния и Хърватия са единствените държави членки, в които българският министър-председател е бил на официално посещение от началото на мандата си преди почти година.