Последното място на Земята напълно лишено от живот

Езерото Дон Жуан е открито през 1961г. от пилотите Дон Ру и Джон Хики. Вниманието им към него привлича факта, че не било замръзнало, а температурата била -30 градуса

Малко са териториите на планетата ни, които да са лишени напълно от живот. Може би едно от последните такива места е езерото Дон Жуан в Антарктика. Солеността му достига до 40% (за сравнение, солеността на Мъртво море е 33%), пише Би Би Си.

Езерото е открито през 1961г. от пилотите Дон Ру и Джон Хики. Вниманието им към него привлича факта, че не било замръзнало, а температурата била -30 градуса.

Учените правят опити да намерят живот в него, защото според науката, единствените причини за пълна липса ни живот биха били изключително висока температура или специална стерилизирана лабораторна обстановка.

„Това, което не съществува е много по-трудно да бъде доказано от съществуващото”, казва един от учените, които са се заели с изследването.

За тях е почти невъзможно да има място, където не съществуват никакви организми. „Ако бактериите са ни научили на нещо, то е че са способни да се приспособят към всичко”, твърди проф. ДиРугиеро

Дали това „чисто” място ще остане известно освен с факта, че е най- соленият водоем, и с това, че е лишено от каквито и да било познати на човечеството живи организми?