Кунева: Защо Станишев не се яви на поне един дебат в кампанията?

Голям срам е, че хората с болно политическо съзнание пренасят практиките си в ЕП, смята водачът на евролистата на Реформаторския блок

"Защо г-н Станишев, който е водач на листата на БСП и председател на ПЕС, не се яви на нито един дебат в кампанията? Тогава защо се кандидатира за водач на листата – за да мълчи ли?" Това попита риторично в ефира на БНТ днес водачът на евролистата на Реформаторския блок Меглена Кунева.

По думите й, поведението на лидера на БСП е разбираемо, защото трудно може да бъде обяснено каква е ползата от „Южен поток“ за българските интереси, след като поправките в Закона за енергетиката са правени от депутатите на БСП под диктовката на руско търговско дружество; нито да се обяснят 420 хиляди безработни, въпреки че БСП обеща 250 хиляди нови работни места.

Меглена Кунева допълни, че е недопустимо с европейските средства да се пращат младите хора да метат по 6 месеца улици или да чистят паркове. Какво се случва с тези млади хора след това и така ли БСП щесе пребори с младежката безработица - като създава безпомощни хора, попита Кунева и подчерта, че Станишев и БСП не са се явили на дебати пред хората, защото не знаят как да обяснят това.

Тя нарече истинско безобразие фалшифицирания постер на Корман Исмаилов на турски език, който вчера беше разпространен от ВМРО и ББЦ, сателити на ДПС, и обясни, че работят с компромати, понеже не могат по друг начин да намерят мястото си в кампания за Европарламент. "На една викторина за ЕС не могат да се явят, не познават ЕС и затова в последните дни се опитват да ни ударят на чест и на чувствителни теми като майчиния език", коменитра тя, като припомни, че още вчера реформаторите са сезирали прокуратурата и ЦИК за фалшификата.

Кунева поргнозира, че ще има компромати и скандали, защото в българския политически живот има участници с болно политическо съзнание, които още се заиграват с етническата карта. "Не може страна с платен вот и такова качество на дебатите преди евроизборите да разчита на репутация в Европа. Злоупотреби ще има в последните дни преди вота и е голям срам, че се пренасят тези пракитки в ЕП", коменитра още тя.

"РБ води смислена и целенасочена предизборна кампания, подчерта Меглена Кунева, с ясни послания за създаването на Европейски енергиен съюз, който ще намали с 30% цената на газа и тока, както и за повече работни места и икономически растеж". Общият енергиен съюз е важен инструмент на растежа, който ще отпуши потенциала на икономикат, изтъкна тя.

"Не за усвояване, а за инвестиране на европейските пари трябва да говорим", заяви водачът на листата на Реформаторите по отношение на следващия оперативен период и изрази съмнение, че БСП, ДПС и популистите ще направят каквито и да е реформи при това ниво на доверие на хората.

В заключение Меглена Кунева подчерта, че евроизборите са уникални с възможността българските граждани да гласуват преференциално. "Единодушно бях избрана за водач на листата на РБ, от всички партии и лидерите им в Блока, и вярвам, че посочването от хората на номер 1 в преференциалното гласуване за мен, ще издърпа реформаторската листа нагоре. Вярвам, че така повече евродепутати от РБ ще могат да влязат в десницата в Европарламента", каза на финала на разговора Меглена Кунева.