НАТО потвърди подкрепата си суверенитета на Украйна

НАТО потвърди подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна

Днес завършва срещата на началниците на генералните щабове на въоръжените сили на страните от НАТО, посветена на кризата в Украйна.

Началниците на генералните щабове на 28-те страни членки на Алианса потвърдиха подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, съобщи пресслужбата на военния комитет на организацията.

По време на срещата в Брюксел се състоя заседание на Комисията НАТО-Украйна на равнище командващи въоръжените сили. На него са били обсъдени възможностите за активизиране на сътрудничеството, включително при провеждане на съвместни учения и осигуряване съвместимост на въоръжените сили. Преди заседанието председателят на военния комитет на НАТО, генерал Кнут Бартелс, заяви, че Алиансът подкрепя дипломатическо уреждане на кризата в отношенията между Украйна и Русия, предаде БНР.

Междувременно британският журналист Греъм Филипс, сътрудник на руския англоезичен телевизионен канал "Русия днес", бе освободен, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на сайта на телевизията. Филипс бе задържан преди дни от украинската национална гвардия на излизане от град Мариупол в Югоизточна Украйна.

Съединените щати наблюдаваха движения на руски войски край украинската граница, но е твърде рано да се каже, че това е обещаното от президента Владимир Путин изтегляне, заяви Белият дом. Според говорителя на Белия дом Джей Карни "продължава да има огромно и безпрецедентно присъствие на руски войници на границата с Украйна, което може само да сплашва и дестабилизира тази страна."