Тръгна скоростен мобилен интернет

Новините

22-05-2014, 06:19

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Засега LTE мрежата ще пренася само интернет сигнал

От сряда вечерта 20% от населението на България вече има достъп до ново поколение супербърза мобилна мрежа по технологията LTE. Това е мрежа от т.нар. четвърто поколение. Тя бе стартирана от “Макс Телеком” в София, Русе, Стара Загора, Сливен и Банско и е достъпна през специална симкарта.

Засега LTE мрежата ще пренася само интернет сигнал. Потребителите могат да ползват услугата чрез 4G-съвместими устройства, каквито са вече повечето предлагани на пазара таблети и някои смартфони. Стартовият пакет е 10 лв. и важи до септември.
LTE мрежата дава възможност за скорости на интернет връзката от порядъка на 70Mbps, което е съпоставимо с кабелния интернет, който се предлага за дома.

Планове за изграждане на LTE мрежа в България има и “Булсатком”, която също получи лиценз. От фирмата обявиха наскоро, че търговският старт на тяхната мрежа ще е към края на годината. Първият тест на LTE мрежа направи още през 2011 г. Мтел, но от компанията казаха, че пазарът не е още развит и няма достатъчно потребители за тази услуга.

“Макс Телеком” бе основана от бизнесмена Красимир Стойчев, който я продаде м.г. на британския инвеститор от руски произход Даниел Купсин. Плановете на компанията са да предложи и гласова услуга и до 5 г. да покрие 50% от населението.