Метрополитън пусна 394 000 поизведения на изкуството за сваляне

Традиционно музеите не са склонни да възпроизвеждат колекциите си, позовавайки се на опасения за фалшификации, загуба на приходи и уронване на стойността на оригиналите

Нюйоркският Метрополитън музей предоставя на публиката внушителния брой от 394 000 образи с висока резолюция на произведения на изкуството, пише The Verge. Посетителите на уеб страницата на институцията могат да подреждат творбите по автор, изразни средства, местоположение и епоха и свободно да свалят изображения, който са с размер най-малко 10 мегапиксела, предава агенция Фокус .
Колекцията на Метрополитън е една от най-скъпите в света. За сваляне са достъпни повече от 500 картини на Пикасо, няколко десетки произведения на Моне, Ван Гог и Дега. Освен европейски артисти, колекцията включва фотографии на каменни паметници на Ацтеките, гръцки скулптори и китайска калиграфия.
Традиционно музеите не са склонни да възпроизвеждат колекциите си, позовавайки се на опасения за фалшификации, загуба на приходи и уронване на стойността на оригиналите с евтини комерсиални предмети. Най-голямата музейна мрежа в света, американската Смитсониън Инститюшън, има повече от 1.2 милиона изображения, филми и аудио клипове достъпни онлайн, но много от тях са публикувани с ниска резолюция, за да възпрепятстват комерсиална употреба. С появата на все повече интернет платформи, които популяризират изкуството, музеите започват да променят политиката си.
Изображенията на Метрополитън са насочени към студенти, преподаватели, изследователи и създатели на некомерсиално съдържание. Желаещите да ги използват с търговска цел, все още са длъжни да поискат съгласието на музея.