Арестуваха шестима иранци за... танци (видео)

"Щастливите" техеранци са се вихрили на песента на Фарел Уилямс "Happy"

Шестима иранци са били арестувани, защото публикували в мрежата за видеосподеляне YouTube клип, в който танцуват и пеят под звуците на хита на Фарел Уилямс "Happy". Това информира сп. "Time", цитирайки местните служби на реда.

Видеото се казва "Happy We are from Tehran" и на пръв поглед не съдържа нищо лошо - просто няколко приятели изразяват доброто си настроение в безобидни танци, следвайки духа на американския хит, саундтрак на анимационния филм "Decpicible me". Не и според службите на реда в иранската столица Техеран, които веднага са реагирали на този акт.

"След като вулгарен клип, който уврежда общественото целомъдрие, е бил разпространен в киберпространството, полицията реши да идентифицира тези, които са замесени в направата на този клип. След серия от разузнавателни и полицейски операции и координирането им със съдебната система всички заподозрени бяха идентифицирани и арестувани", обяви шефът на полицията Хюсеин Саджединиа пред иранската информационна агенция ISNA.

Той добави, че шестимата техеранци са"признали своите престъпни деяния".

Иранският консерватизъм е пословичен в западните държави, които често го възприемат трудно в контекста на модерно развиващите се цивилизации. Е, факт е, че от 1979 г. насам, когато Иранската революция върна ортодоксалния ислям като религиозно-политически режим в страната, никоя иранска жена няма право да открива лицето си, а "законните" дрехи за представителките на нежния пол там са бурката, хиджабът и всичко в рамките на тези "модни" течения.

Заснемането на любителски клипове по песента на Фарел Уилямс стана популярно, откакто група ентусиасти откриха тренда в Лос Анджелис.