Влак лети с 3000 км/ч

Китайски изследователи проведоха успешни тестове с прототип на ултрабърз Маглев влак

Именно заради това те разработват специални тръби, които работят във вакуум и намаляват стойността на това налягане до 10 пъти, съобщава сайтът Gizmodo.

Трябва да се отбележи, че при скорост от над 400 км/ч приблизително 83% от енергията се губи заради огромното съпротивление на въздуха при сегашните Маглев влакове. Концепцията на китайските учени да ги поставят в големи вакуумни тръби е доста иновативна и според тях развитието на технологията ще позволи те да достигат максимална скорост от изумителните 3000 км/ч. Изследователите вече са завършили 2 фази от невероятния си проект, провеждайки успешни тестове с първия си прототип.

Тестовете се извършват в специална вакуумна тръба с диаметър от шест метра, като Маглев влакът се контролира с дистанционно управление. Впечатляващата технология има потенциала да промени изцяло бъдещия транспорт и да намери място в следващото поколение военни и космически системи. Най-бързият в момента такъв влак, превозващ пътници, Шанхай Маглев, може да достигне максимална скорост от 431 км/ч.