Сарк, островът потъващ в мрак

Остров Сарк се намира между Англия и Франция и е едно от прекрасните места около Великобритания, за сега ...

Преди години, когато хората са наблюдавали необятното нощно небе, е било невъзможно да преброят звездите на него. Учени твърдят, че при нормални условия са се наблюдавали около 2, 500 звезди и е било така цял век. Днес нещата не изглеждат по този начин. В небето има едва около 300 звезди, а в урбанизираните райони хората могат да видят едва дозина от тях. Причината за прогресиращото „затъмнение” на небето е светлинното замърсяване, причинено от лампи, осветени билбордове, стадиони и прекалено индустриализиране. Учени дори твърдят, че с изкуствената светлина, на която се подлагаме дори и през нощта, може да се разболеем от рак.

Едно от най- красивите места на света – остров Сарк, между Англия и Франция, е засегнат също от перманентното „затъмнение”. Това е една от географските ширини, на които може да се наблюдава най- голямата съвкупност от звезди.

В резултат на човешката дейност върху цялата планета, Сарк беше „награден” за първия „Остров с тъмно небе” от Международната асоциация по проблеми със светлинното замърсяване.