Меглена Кунева: Неграмотността на управляващите навлече на България наказателната процедура от ЕК

"Южен поток" директно нарушава европейските правила

Неграмотността на управляващите от БСП и ДПС пролича в налагането на пилотната процедура на Европейската комисия за „Южен поток“ и ЕРП-тата. Проектът „Южен поток“ е директно нарушение на европейското законодателство. Европейският парламент  и Комисията са на страната на българския гражданин и защитават неговите интереси, защото пазят правилата на Съюза. Това заяви водачът на евролистата на Реформаторския блок и лидер на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева в Плевен преди откриването на концерта на РБ и супергрупата "Фондацията".
Къде бяха държавата и нейният независим регулатор през тези години, когато са се извършвали въпросните 2700 нарушени на ЕРП-тата и защо не са ги предотвратили, запита риторично Меглена Кунева.
Моята най-сериозна задача в ЕП ще бъде да работя за следващите присъединявания на страната ни, каза тя, като даде пример, че от 2007 г. България не беше присъединена от управляващите я правителства към нито един нов съюз - нито към Шенген, нито към еврозоната или банковия съюз, нито към европейската средна класа и  доходи.
По думите й, по-евтиният газ до 30% ще дойде чрез създаването на Европейски енергиен съюз и договарянето на количества на едро за целия ЕС. Нашата енергетика се нуждае от допълнителен контрол отвън, за да спрат злоупотребите и корупцията, заяви Кунева, като даде пример с последния скандал, разкрит от Реформагторския блок, че промени в българския закон за енергетиката са правени под диктовката на руското дружество "Газпром".
РБ иска повече работни места, но те не се откриват от държавата, а от предприемчивите хора, цатова малкият и среден бизнес трябва да получи подкрепа и условия от държавата и да бъде оставен да се развива, каза още Меглена Кунева. За всяко евро от ЕС трябва да знаем колко работните места открива, обясни тя втория приоритет на РБ в Европейския парламент.
Меглена Кунева подчерта добрата организация на Реформаторския блок в Плевен, зад която стои бившият кмет и сега зам. председател на ДБГ Найден Зеленогорски. С читави хора можеш да тръгнеш на дълъг път, РБ е точно това - силен политически отбор, заяви тя пред плевенчани, като добави, че на 25 май реформаторите се нуждаят от победа. Справедливо е да се печелят честно избори, добави Кунева и припомни, че именно в Плевен на предишните избори са станали фрапиращи злоупотреби и кражба на гласове, извършени от опонентите на Зеленогорски.
Ще продължим да привличаме повече и повече гласове за следващите избори – и предсрочните парламентарни, които наближават,  и местните, каза тя, защото Плевен заслужава своя кмет реформатор, а България - да бъде представлявана в ЕП от Реформаторския блок.