Никола Гюзелев с посмъртна награда

Арт и Стил

20-05-2014, 20:37

Автор:

Мария Данаилова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Почина големият оперен певец Никола Гюзелев!

Призът "Златен век" бе връчен на съпругата му

Министърът на културата Петър Стоянович награди посмъртно големия оперен певец Никола Гюзелев с почетен знак „Златен век" с огърлие, пише news.bg. Голямата наградата бе връчена на съпругата му Анна-Мария Гюзелева.
Стоянович призова за едноминутно мълчание в памет на великия оперен бас. „Задачата е заветът на тези хора да се носи напред", категоричен е Стоянович. Той благодари на онези, които продължават да се занимават с най-красивото нещо в България - култура и изкуства. „Може би на моменти човек е тъжен и разочарован,  може да е изгубил битка, но войната за българското изкуство и културата, в добрия смисъл, няма да бъде изгубена", посочи министърът.
Петър Стоянович връчи наградите на изтъкнати творци по повод Деня на българската просвета и култура - 24 май. Именно Никола Гюзелев бе първият награден.
Двама български артисти - Васил Михайлов и Васил Димитров бяха отличени с почетен знак за изключителен принос в областта на театралното и филмовото изкуство.

Талантът няма възраст. Доказателство е талантът на оперната певица Донка Шишманова. Тя също бе наградена с почетен знак „Златен век" с огърлие. Почетен знак  „Златен век" - Звезда беше връчен на етнолога проф. Мила Сантова и на композитора акад. Васил Казанджиев.

С почетен знак „Златен век" - печат на Симеон Велики бяха удостоени македонският писател проф. Йордан Плевнеш, австрийският славист проф. Петер Бахмайер, драматургът Ищван Наги, директорът на Московския историческия музей Алексей Левикин и френският меценат проф. Минко Балкански.

За концепцията по възстановяване на крепостта „Цари Мали град" беше връчен почетен знак на Симеон Пешов от „Главболгарстрой". Същата награда получиха Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев"- Плевен и Ямболският  ансамбъл „Тунджа".

Министърът на културата по закон връчва наградата Меценат на годината. Петър Стоянович връчи грамота на инж. Лъчезар Цоцорков.

С почетен знак „Златен век" - печат на Симеон Велики бе отличен журналистът Петко Бочаров. „Не съм свикнал да бъда награждаван", заяви Бочаров и благодари за наградата. Той обаче използва случая, за да отвори една по-различна тема, предвид характера на събитието. „Искам да разлая кучетата отсега - можете ли да ми кажете откъде накъде държавният глава трябва да бъде безпристрастен? По силата на какво разбиране първият държавен глава на една държава не може да се изрази?", попита Бочаров в типично свой журналистически стил, сравнявайки, че това е все едно във Великобритания кралицата да крие, че е кралица.

Бочаров засегна темата с прозрачността и безпристрастността на българската журналистика и попита още - откъде накъде журналистиката, за да бъде журналистика, трябва да бъде в контра на властта.

Награди получиха композитори, педагози, диригенти, драматурзи и художници - все хора, отдадени на изкуството и таланта си.