Проф. Борисов: Диалогът е златното сечение на българската политика

АБВ за пореден път призовава към нов тип култура на политическия дебат

Златното сечение на българската политика е диалогът. Това заяви в ефира на радио К2 проф. Борислав Борисов, който е член на инициативната група на АБВ.

"На всички в България отдавна е ясно какви са причините за кризата. Хората се измориха да слушат кой е виновен и защо държавата е в това незавидно положение. Имаме нужда от решение и то се крие в диалога. Той е златното сечение на българската политика", обясни проф. Борисов.

Той призова: "Партиите трябва да седнат на масата за преговори и да стигнат до консенсус по няколко дългосрочни приоритета за развитие на България".

Анализ на дейността на българските правителства от последните две десетилетия на преход показва, че няма две поредни управления на България, които да имат общ приоритет за развитие на страната, изтъкна професорът. Той е на мнение, че дебатите от последния месец потвърждават тази тенденция. Огромна част от политиците непрестанно говорят за това, което не е станало, за това кой е виновен и продължават да не посочват решения по проблемите пред България.

По думите му страната се нуждае от единна позиция за развитието на сектор Енергетика, която да определи поне в средносрочен план какви да бъдат енергийните източници, които да се ползват с приоритет, както и кои проекти в сектора да развива страната ни. "Недопустимо е в България да се насажда мнението, че ние трябва едва ли не да избираме между ЕС, НАТО и Русия. Нашият път вече и избран. Той е ясен и това, че го следваме, не пречи да поддържаме добри взаимоотношения с всички останали чуждестранни партньори на България", заяви експертът.

В заключение проф. Борислав Борисов още веднъж посочи, че АБВ пледира за нов тип култура на политическия дебат. Ние имаме идеи за реформи, които ще бъдат от полза на България, но нямаме претенция да бъдем единствените, които са прави или да налагаме само своята собствена позиция. България се нуждае от диалог, призова за пореден път той.