Защо правителството търпи службите в държавата да се използват за натиск срещу политически неудобните?

Р. Петков: Ако преписката, по която бях поканен на разговор в СДВР не бъде разсекретена, прокуратурата играе съществена политическа роля

Ако преписката, по която бях поканен на разговор в СДВР не бъде разсекретена, това ще означава, че прокуратурата се опитва да играе съществена политическа роля на предстоящите избори. Няма никакви аргументи, с които този документ да бъде обявен за класифициран, освен страха, че данните от него могат да покажат ясно, че силовите държавни структури се използват за натиск върху политически неудобните. Това посочи пред журналисти в Плевен членът на инициативната група на АБВ Румен Петков. Изявлението му бе броени часове след като главния прокурор Сотир Цацаров и неговият заместник Борислав Сарафов потвърдиха пред медиите, че срещу Петков няма разследване или информация, която да го уличава в нарушение на закона за политическите партии, както и че преписката, която бе заведена срещу него след посещението му в СДВР, е прекратена поради липса на основание.

„Днешното изявление на главния прокурор аз бих разделил на два аспекта. Удовлетворен съм от категоричността на изявлението му, че в нито един момент не е гледано на мен като на човек, обвързан с каквато и да е нерегламентирана, нередовна или незаконна дейност, но съм крайно неудоволетворен от три неща. Първо - очевидно главният прокурор не счита, че някой ще носи отговорност за това, че прокуратурата в неделя излезе с прессъобщение по секретна преписка. Това е грубо закононарушение. При положение, че самата прокуратура е засекретила преписката, прокуратурата излиза с прессъобщение, което цели да задълбочи впечатлението, че видите ли там има купуване на гласове. За това сега никой няма да носи отговорност. Кажете после защо обществото да вярва на правосъдната и правораздавателна система, след като там се извършват престъпления, които остават ненаказани? Второ. Не мисля, че е нормално главния прокурор да пита медиите кой ги е извикал и то по време на пресконференция. Още вчера или в неделя вечерта прокуратурата трябваше да е установила кой е извикал медиите. Прави впечатление оперативността, с която са извикани. На мен журналисти ми казаха, че им е звъняно в 11 часа вечерта, да ги викат на другия ден пред СДВР. И трето, продължавам да настоявам за разсекретяване на преписката. Аз искам разсекретяване и го казвам тук, в Плевен. Ако клеветата тръгва от Плевен, искам да се знае поименно кой е автора на клеветата. Искам да се знае това санкционирано ли е от сегашния директор на дирекцията в Плевен? Защото ако е санкционирано от сегашния директор на дирекцията в Плевен, това означава, че той пряко е ангажиран с политическа разправа“, заяви Петков.

Не мога да си дам отговор и на друг въпрос. Защо правителството търпи службите в държавата да се използват за натиск срещу политически неудобните, посочи още Петков. Тезата му подкрепи президентът (2002 – 2012) и лидер на АБВ Георги Първанов, който запозна медиите с няколко примера за брутални, а понякога и нелепи опити за сплашване на симпатизанти на АБВ, съпътствали предизборната кампания. „Обяснението на това... На „Позитано“ ги тресе страх при мисълта, че АБВ ще вземе висок процент на изборите. При мисълта, че ще се разбере, че царят е гол, че всъщност на тях никой не им пречи, и че реално за алтернатива има място, не само в ляво, но и в център. Те се опитват да задушат с всякакви административни, силови методи тази алтернатива. Няма как да стане“, категоричен бе Първанов.