Откриха изчезналите момчета в Стара планина

Живи и здрави са, само леко отпаднали

Намериха живи и здрави трите загубили се момчета в Стара планина, съобщи БНР.  Виктор, Веселин и Христо са открити до село Тъжа, което са намира на около 15 км от Калофер. Родителите на момчетата пътуват към селото. Преходът, който са извършили от мястото на последното им обаждане, в което се търсили ориентири до село Тъжа е около 30 км в много труден терен.


Над 50 планински спасители и още толкова доброволци се включиха в издирването на трите момчета в Стара планина. След като термостатът на хеликоптера на "Гранична полиция" тази сутрин засече три точки на движение. Спасителите обходиха района на Южен Джендем, Малка-голяма Бъзовица, хижа "Тъжа" и местността Триглас.


В събота Виктор, Веселин и Христо са тръгнали неподготвени за планински преход към хижа "Рай". Тази местност е импровизиран сборен пункт, откъдето потеглят и се връщат екипите на спасителите. Тук са и родителите на момчетата. Председателят на УС на "Планинската спасителна служба – доброволци" Веселин Ганчев заяви, че работата на екипите е много затруднена. По думите му има множество стръмни скали по дадените координати. Към момента няма информация, че трите подадени термоточки от термокамерата са младежите. По думите му картината се усложнява и от силния шум на водите. Спасителите използват свирки, за да се избягва ехото. Успокоителното е, че температурите не са много ниски.
Открита е колата на момчетата. В нея е намерена и екипировка. Не е ясно обаче защо момчетата са потеглили, без да вземат по-дебели дрехи.


Три хеликоптера бяха включени в спасителната операция на планинската служба по издирването. Две от машините са оборудвани с термокамери, а единият хеликоптер има и технологично оборудване за издирване, предоставено от "Гранична полиция". Днес екипите от спасители бяха подсилени. В акцията се включиха и две кучета.

 

Екип на Plovdivutre.bg проследи спасителната операция в планината. Още подробности четете ТУК.