Бургаски съдии екстрадират руски измамник, издирван от Интерпол

Животът

20-05-2014, 16:36

Автор:

Явор Томов

Всичко от Автора

Чирков е искан от Руската Федерация за присвояване на суми чрез измама в особено големи размери

Бургаски магистрати разрешиха екстарадация на руски измамник, издирван от Интерпол- Москва. Той ще търпи мярка за неотклонение "задържане под стража" до фактическото му предаване на властите в Руската Федерация.

Андрей Чирков бе задържан в Бургас. Екстрадицията му е поискана с писмена молба от заместника на Генералния прокурор на Руската Федерация. Чирков е искан, за да бъде съден за присвояване в особено големи размери на сумата от 19 500 000 рубли. Посочено е, че то е извършено в периода юли – декември 2011 г. в гр. Челябинск, Русия. Деянието било сторено чрез измама по повод на сключен договор между Чирков, в качеството му на директор на строителна компания, и полицейския департамент в Челябински район за реконструкция на сградата, ползвана от полицията. Чирков изпратил документ с невярно съдържание на своите контрагенти, с който управляваното от него дружество е получило неправомерно сумата. Наказателният кодекс на Руската федерация предвижда за него максимално наказание 10 години лишаване от свобода.

Руският гражданин е задържан по искане на съдебните власти на Руската федерация чрез Интерпол – Москва, в което се посочва, че той се е отклонил от правосъдие и се е укрил. На 5 април тази година Чирков е задържан под домашен арест за срок от 40 дни. В този период е постъпила официална молба на руските власти за екстрадиция на лицето.