Ад под небето в Афганистан – женският затвор Бадам Багх

Невинни жени биват хвърляни зад решетките, придружени от собствените им деца

Освободените 29 затворнички от Бадам Багх – женският затвор в Кабул, столицата на Афганистан, още веднъж питат с какво са заслужили наказанията си, предава BBC.
Много от тях са били освободени този месец. Преди да влязат в затвора те са избягали от домовете си. Причините са домашно насилие, принудителен брак и други безчинства над тях. Нищо ново за Афганистан – там това е ежедневие.


В Афганистан не е престъпление да избягаш от дома си, поне не официално. Освободените затворнички казват пред BBC, че са били затворени без съд. Не е имало процес, защото по закон са невинни. Някои от тях са лежали повече от две години.


Министърът по женските въпроси в Афганистан търси подслон за освободените жени, които не могат да се върнат вкъщи.


В Бадам Багх има всякакви престъпници. Осъдени за трафик на наркотици, крадци, убийци... Редом с тях били заключени и тези, които били „осъдени за морални престъпления”. Някои от престъпничките имали деца. Най-страшното е, че се е налагало и рожбите им да ги придружат.


Афганистанският пандиз е охраняван от полиция, като само главната сграда е пазена от гардове-жени. Атмосферата между задържаните и охранителите често била напрегната.
„Вътре срещнах младо момиче. Казваше се Кабела”, разказва авторът на статията Кауун Кануш. „Беше затворена, защото е пътувала от Бадакстан до Кабул с младо момче и е преспала с него преди да се оженят. Зъбите й бяха разбити, а дясната й ръка беше навехната.”


„Счупих си зъбите и си ударих ръката, докато се биех хората тук”, разказва клетото момиче. „Бих се със съквартирантките си, с полицаите и гардовете. Мисля, че полудявам. Сигурна съм, че развивам някакво психическо заболяване.”


Фрееда е една от жените, които охраняват затвора. Тя разказва как една затворничка се е опитала да я удуши, докато била на пост. „Те са безстрашни”, оплаква се гарда. „Правят, каквото си искат. Малка част от жените тук провокират останалите и по този начин се създава един непрестанен хаос.”


Никоя телевизия не е идвала в този затвор и ничия история не е показана или разказана досега.
На фона на напрежението и катаклизми са налице опасения относно благосъстоянието на повече от 50-те деца и бебета, живеещи в Бадам Багх, хвърлени в затвора заедно с майките си.


„Видях група деца да си играят в тъмен коридор. Условията бяха крайно нехигиенични”, разказва авторът на статията.
Една жена е затворена през 2012 г заедно с петте си деца. Тя казва, че се страхува, че някой ден децата й ще я попитат защо са ги лишили от свобода.


„Ще бъдат млади момчета и момичета, когато ме освободят. Знам, че ще ме попитат какво престъпление са направили”, разказва жената, докато си играе с едно от малките си момиченца.


Бадам Багх се намира близо до гробище в близост до столицата Кабул. В момента вътре има над 200 затворници, които са предимно от Афганистан. Престъпленията са различни: убийства, отвличания, изневери или просто „бягство от вкъщи”.


Миналата година Human Rights Watch съобщиха за 600 жени, които са били осъдени, заради „морални престъпления”. Повече от 100 от тях са непълнолетни.
Една млада затворничка на име Кхалида е зад решетките, защото е избягала от вкъщи. Било й е предложено да проституира. Не с кого да е, а с прокурора, защото той разглеждал случаят й. Сделката била да направи тази „услуга”, а в замяна ще получи обратно свободата си. „Предпочитам да остана тук, отколкото да спя с този човек”, категорична е Кхалида.

 

Правителството в Афганистан дава големи обещания във връзка с жените, които биват заключвани без да са извършили криминално престъпление. Проблемът с домашното насилие в страната е сериозен и докато не бъде решен, все повече жени ще бягат и съответно – все повече ще бъдат хвърляни в затвора.