Орешарски, морално ли е политическият кабинет да вземе 10 000 лева бонуси?

Румен Петков: Ужасен съм от мракобесието, което се разгръща в държавата

Чест прави на Лиляна Павлова, че като министър на регионалното развитие навремето спря кражбата на земя по южното Черноморие. Това заяви пред Агенция „Фокус” Румен Петков от АБВ. По думите на Петков, днес очевидно критериите на управляващите са съвсем други. Ужасен съм от мракобесието, което се разгръща в държавата, каза Румен Петков.

"Ще дам два примера, съвършено нови, на брутални политически чистки, с изключително нечистоплътни мотиви. Първият пример е свързан с уволнението на едно младо момче от ВиК Пловдив, само за това, че симпатизира на АБВ. Вторият пример е много по-брутален. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството са уволнени двама човека и са отстранени от длъжност шест или седем и дисциплинарна комисия проверява тези шест или седем – дали те не са предоставили информацията за огромните бонуси, които взима политическият кабинет на министърката, за цинизма в раздаването на бонуси в министерството като цяло, скрито от обществото, за липсата на критерии по оценяване раздаването на тези бонуси. Само за това, че тези хора са казали истината. Първо, не са те. Второ, очевидно в кабинета на Орешарски моралът е на заден план. Истинският въпрос е – не кой е предоставил информацията, а морално ли е политическият кабинет да вземе 10 000 лева бонуси. Морално ли е, нормално ли е, редовно ли е Министерството на регионалното развитие да раздаде 200 000 – 300 000 лева бонуси за три месеца, което е пълен абсурд. Това означава, един милион лева годишно да си взимат чиновниците. Аз не съм против раздаването на допълнително материално стимулиране, но на хората, които ефективно вършат работа. Не на политическите кабинети, не на директорите на дирекции, които са с доста спорен авторитет, и са с доста съмнителни постижения.

Връщам се малко назад във времето, преди три години съм щастлив, че съумях да предотвратя грабежа на земя по южното Черноморие в Бургас. Тогава водих сегашния министър-председател Пламен Орешарски на пресконференция в Бургас, на която огласихме планирания грабеж през Министерски съвет. Чест прави на Лиляна Павлова първо, че оттегли предложението на Министерски съвет, но голямото й достойнство тогава беше, че не тръгна да гледа кой е предоставил информацията, а взе вярното решение, спря кражбата. Тя оцени, че този, който е предоставил информацията, е бил полезен на държавата и обществото с тази информация, и не допусна правителството да вземе погрешното решение и да се открадне част от градския плаж на Бургас. Днес очевидно е, че критериите са съвсем други. На работа трябва да бъде човек, който краде във Варна, от министерството ще бъдат отстранявани хора, които се борят за защита на интересите на българското общество. Всичко това, което се получава, е в ущърб на държава и държавност, но това като че ли е нормално за министър-председателя Орешарски", каза Румен Петков.