САЩ обвини китайски военни в кибершпионаж

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу петима китайски военни хакери за кражба на американски търговски тайни посредством кибершпионаж

Целите на шпионажа са били шест американски компании в отраслите на ядрената и слънчевата енергетика, металостроенето, както и Съюза на американските стоманопроизводители, съобщават световните агенции, цитирани от БНР.

На пресконференция главният прокурор Ерик Холдър заяви:

Това са първите повдигнати по рода си обвинения срещу държава за хакерство от такъв тип - за проникване в индустриални цели в Съединените щати, посредством интернет. Федерален съдийски състав в Питсбърг смята, че тези пет китайски военни офицери са участвали в заговор помежду си и други за проникване в компютрите на организации в Уестин, Пенсилвания и по други места в САЩ.

За телевизия NBC директорът на ФБР Джеймс Коми коментира, че китайското правителство от много време насам безочливо използва кибершпионаж за придобиване на изгоди за своите ръководени от държавата предприятия.

Миналата година президентът Барак Обама обсъди киберсигурността по време на среща с китайския си колега Си Дзинпин. Тогава от Белия дом коментираха, че Обама е изразил притеснения за кражбата на търговски тайни посредством хакери.

По-рано тази година секретарят по отбраната Чък Хейгъл съобщи, че Пентагонът ще утрои служителите си по киберсигурността през следващите няколко години за справяне с интернет атаки, които заплашват националната сигурност.