Прокуратурата ще оповести резултатите от проверката за Лясковец

Готова е една от прокурорските проверки след акцията в Лясковец

Прокуратурата ще оповести резултатите от проверката за спазването и прилагането на Закона за оръжията, боеприпасите и взривните вещества, разпоредена от Главния прокурор след инцидента от 18-и март в Лясковец, когато психично болен простреля смъртоносно командоса Емил Шарков, съобщи БНР. Очаква се на пресконференцията да присъства главният прокурор Сотир Цацаров.

По време на операцията по задържането му Петко Петков успя да рани няколко колеги на Шарков с ловно оръжие с изтекло разрешително. В продължение на малко повече от месец прокуратурата проверяваше базата данни на всички областни дирекции на МВР и на РПУ-тата за издадени разрешителни за притежание и носене на огнестрелно оръжие. Разпоредената от главния прокурор проверка обхващаше и сроковете на разрешителните, наличието на огнестрелни оръжия и боеприпаси с изтекъл срок на съхранение, както и как служба "Контрол на общоопасните средства" спазва служебните си задължения.

След акция "Лясковец" главният прокурор разпореди и проверка на самата операция, нейното планиране, подготовка и реализация. Резултати от нея все още няма.