ЕС отпуска първите €100 милиона на Украйна

Европейският съюз ще отпусне на Украйна първия транш от 100 милиона евро от макрофинансовата помощ на стойност един милиард и 600 милиона евро

Заместник-председателят на Европейската комисия Сиим Калас пристига в Киев, където ще разговаря с премиера Арсений Яценюк и с членове на правителството за подпомагането от страна на общността, съобщава БНР.

Междувременно по заповед на руския президент Владимир Путин подразделенията на въоръжените сили в граничещите с Украйна области се изтеглят, предаде ИТАР-ТАСС. От министерството на отбраната съобщават, че мотострелковите, танковите, артилерийските, инженерните и разузнавателните части са изпълнили ученията в съответствие с плана за бойна подготовка на полигоните в тези райони.

От секретариата на ООН не потвърждават дали са получили обръщение от самопровъзгласилата се Луганска народна република с молба за признаване на суверенитет. По-рано от пресслужбата на сепаратиската власт бе съобщено, че такова обръщение е изпратено до генералния секратар на световната организация Бан Ки-мун. Говорителят на ООН Стефан Дюжарик отбеляза, че процедурата по признаване на държави и влизането им в ООН е ясно определена в устава на организацията.

Украинските сили възобновиха рано тази сутрин обстрела в източния украински град Славянск, съобщава представител на проруските активисти. По думите му из града се чуват мощни взривове. При артилерийска стрелба снощи частично са били разрушени жилищни домове в Семьоновка, а местна жителка е била ранена.