Вестниците във Вторник, 20 май

Полицията в Бургас: Всички данни сочат, че изплувалото тяло е на Валя


"Труд"
Няма следи от насилие по трупа на издирваната от 15 април Валентина Иванова от Бургас. Това стана ясно след аутопсията на тялото.
Трупът на красивата медицинска сестра изплува от морето в неделя вечерта. На зловещата находка се натъкнал 18-годишен младеж. Бургазлията се разхождал в района на вълнолома, когато видял части от човешко тяло, заклещени между бетонните шестоъгълници, които пазят от морските вълни.
В момента се очаква ДНК експертиза, която на 100 процента да докаже, че тялото е на Валя. Снимки на трупа били показани и на приятеля , полицая Валентин Георгиев, който разпознал дрехите.


Управляващите бутат кворума за вота на недоверие
"Труд"
Дебатите по вота на недоверие срещу кабинета "Орешарски", който ГЕРБ внесе заради провал в енергийната политика, ще бъдат този петък, но едва ли ще се проведат. Депутатите от двете управляващи партии БСП и ДПС планират да не дойдат на работа, с което ще провалят кворума и заседание на парламента няма да има, научи "Труд".


Опасно кюфте в чинията на властта
"Монитор"
Депутатите получават храната си от кухнята, която е в сградата на президентството.
Спряна е дейността на хранителния комплекс, който се грижи за прехраната на депутатите. Драстичната мярка се налага заради сериозни нарушения на условията за подготовка и кетъринга на храната, както и на системите за самоконтрол, съобщи вчера изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. Пламен Моллов. Според него при тази ситуация няма гаранции за хората, които се хранят в заведенията, обслужвани от комплекса. При проверката е установено, че фаянсовите стени на помещенията, където се готви, са начупени, а над плочките има ронеща се боя и напластявания от изпарения. Освен това част от оборудването е корозирало. Електрическите скари и плоскостите около тях са с опадала боя и натрупани мазнини.


Напредваме за Сарафово
"Стандарт"
Съд за атентаторите в Сарафово поиска премиерът Пламен Орешарски пред близките на израелските жертви. "Надявам се разследването да приключи със съд за организаторите и извършителите му", заяви той по време на срещата си с роднините на загиналите в Израел.
"Има голям напредък в разследването, който не на последно място се дължи на израелските служби", допълни Орешарски. Опечалените благодариха на премиера, но поискаха България да не спира, "докато цялата организация Хизбула бъде обявена от ЕС за терористична". Сега само военното крило на организацията е в черния списък. Освен това роднините се оплакаха, че никой не им обяснил как е настъпила смъртта на техните близки, как са дошли терористите и какъв е ходът на разследването. "Органите в България са твърдо решени да приключат това разследване. Сега то тече и може би заради това не искат да обясняват", отговори Орешарски.