Евродепутатите на България трябва да загърбят политическите си различия

Константин Проданов: Евродепутатите на България трябва да загърбят политическите си различия и да действат като отбор в защита на интересите на страната ни

Европейският съюз създава достатъчно възможности, трябва обаче да осъзнаем, че само от нас зависи как ще ги използваме. Необходимо е поне веднъж да загърбим партийните си различия и да застанем зад няколко национални приоритета, по развитието на които да работим дългосрочно и в разбирателство, като екип. Това заяви в ефира на радио К2 кандидатът за евродепутат от листата на АБВ Константин Проданов. Според него българските евродепутати трябва да се научат да казват и „НЕ“, особено в случаите, когато става въпрос за защита на националните ни интереси. Представителите ни в ЕП трябва да престанат да гласуват по повеля на партийните си групи в случаите, когато решенията касаят пряко нашата държава, категоричен бе той.

България трябва да промени и начина си на работа със средствата от еврофондовете. Тяхното разпределение зависи пряко от нашата държава, заяви още веднъж Константин Проданов. По думите му страната ни трябва да преодолее негативната тенденция европейските пари да отиват само при едрия бизнес и крупните земеделски производители. Трябва да престанем и с преразпределението на средства от програмите за развитие на регионите, към други пера, защото това поражда страхотен дисбаланс в развитието на различните райони на страната, посочи още той.

Според Проданов България спешно трябва да въведе и електронното управление. Това ще премахне нуждата от чиновника-посредник и ще снижи значително бюрокрацията и контрола, който в момента се упражнява чрез нея, върху хората и бизнеса. Според него промяната може да бъде осъществена със средства от оперативна програма “Конкурентоспособност“.

Не на последно място Проданов посочи нуждата от единна европейска политическа линия за България. ЕС се променя, той се интегрира и има опасност да останем в неговата периферия, като държава, от която не зависи на практика нищо. Ако искаме това да не се случи е необходимо всички наши евродепутати да работят като екип за интересите на страната ни. Трябва да се обединим с други държави, които са в нашето положение и да защитим правото си на участие в управлението на единна Европа, заяви Константин Проданов.