Плаващи мини от Босна може да стигнат до България

Минни полета плават под водата в Босна, където наводненията застрашиха хората

От милион противопехотни мини, поставени в Босна по време на войната между 1992 и 1995 г., 120 000 все още не са отстранени. Минните полета на територията на страната са 9 146. Започва търсенето на мини на места, където преди не ги е имало. Босненци се страхуват, че река Сава, а след това и Дунав може да пренесат мини в Хърватия, Сърбия и дори в България.

Това, от което се опасяват специалистите, е мини да не попаднат в турбините на хидроцентралите.

Босна е длъжна до 2019 да почисти всички минни полета, които заемат 2,4% от територията на страната и представляват опасност за около един милион жители.



До тази сутрин в съседна Сърбия поради катастрофалните наводнения са евакуирани 25 070 души. 7 800 от тях са от най-пострадалият град Обреновац, съобщиха от Министерството на вътрешните работи в Белград, съобщи БГНЕС.

"Топлоцентралите в Костолац и ТЕКО Дръмно не са пострадали и продължават да произвеждат електричество", се казва още в документа.

В момента най-тежко е положението в Крупни, Сремска Рача и Ямена. От Обреновац са евакуирани 7800 души, а през различните приемни спасителни центрове са преминали над 9000 души. Една част от тях са намерили спасение при свои близки. Евакуацията и доставката на хуманитарна помощ в този район продължава и днес. Нивото на водата там спадна през изминалата нощ, пише Actualno.

Според последните официални данни до днес при наводненията са загинали 17 души в западната ни съседка.

На територията на Република Сръбска 26 000 домакинства все още са без електричество, 2260 различни обекта са наводнени, а други 1763 са изложени на сериозна опасност от наводнение.