Кубчето на Рубик навърши 40 години

Животът

19-05-2014, 12:29

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Google сложи приложение за игра на заглавната си страница

Обичаният от поколения куб на Рубик стана на 40 години, припомня Vesti.bg. Макар световна известност да получава през 80-те години, той е изобретен от унгарския архитект и скулптор Ерньо Рубик през 1974 г.

С годините популярността му се увеличава и днес кубчето се смята за най-продаваната играчка в света – с повече от 350 млн. броя от оригинала, неговите копия и деривати.

Кубчето на Рубик е не просто играчка, а чудесно средство за стимулиране на ума, възможностите за концентрация и развитие на пространственото мислене.

Класическата конфигурация е със страни – всяка с отделен цвят, които се състоят от 3х3 кубчета. Това дава възможност 43 252 003 274 489 856 000 различни комбинации, от които само една е подреденият куб. Целта е всички страни да бъдат в съответния цвят – това е нареденият куб. За да се постигне тя, се използват различни алгоритми, най-разпространените от които гарантират нареждането на куба за време между 1 и 2 минути.

Съществуват обаче и по-сложни алгоритми, които намаляват времето значително. Световният рекорд по нареждането на куб 3х3 е само 5,55 секунди!

Има обаче какви ли не вариации – нареждане само с лява ръка, нареждане със завързани очи, или нареждане на куба с една ръка, докато с другата се жонглира. Самите кубове също са в различни варианти – освен класическия 3х3, има "джобен" –2х2, както и по-голям – 4х4 ("отмъщението на професора"). Има дори кубове със страни 11х11!

През 2012 г. унгарските власти решиха да изградят музей на Куба на Рубик в Будапеща. Той, разбира се, ще бъде във формата на прочутото кубче и ще представя интелектуалните постижения на Унгария през последните 1100 години.

"Гугъл" днес отбелязва рождения ден на знаменитото кубче със специален дудъл – класическия 3х3 куб, на който може да се играе.

Кубът се завърта при клик или влачене на мишката извън него, а слоевете му се преместват при влачене на самия слой (клик върху хоризонтален слой го завърта надясно).

Ако сте доволни от резултата, може да се похвалите на приятелите си, като го споделите в социалните мрежи.