Зарибиха „Вая” с 12 500 риби бял амур


Езерото „Вая” ще заври от риба. 12 500 бели амура вече плуват в бургаското езеро. Зарибяването започна точно в 11.00 часа днес. Рибите бяха пуснати във водата в района на екозоната, която бе изградена от Община Бургас. Общо 4 тон риба са зарибени във „Вая”. Основната цел е да бъде намалена водната растителност в езерото, която затруднява силно в последно време размножаването на фауната.
Рибата, която бе пусната в езерото е от български развъдник, за да може да се адаптира по-лесно. Според специалистите най-ефикасен за борба с водната растителност е белият амур. Той се използва широко за контрол на растителността в канали, язовири, рибовъдни басейни и др. водоеми. Белият амур е бързорастящ вид, който в язовирите може да надхвърли тегло от 30-35 кг. и дължина над 1.20 м., а консумираните количества са от 50-60 % до около 2-3 пъти надвишаващи собственото му тегло.
В момента на еко зона Вая е поставена охрана и видеонаблюдение. Допълнителен охранителен екип с лодка на ИАРА ще осигурява ежедневен контрол срещу бракониерски набези. Уловът в езерото е разрешен само за любители рибари – въдичари, но след изтичане на забраната за риболов през май. Изрично забранен е уловът с мрежи във водоема.