Отбелязаха 100-годишнината от рождението на Борис Христов

Имаше тържествен концерт в Софийската опера

Ученици и последователи на великия Борис Христов отбелязаха 100 години от рождението му с тържествен концерт в Софийската опера.
Неговият ученик Бойко Цветанов излезе на сцената и показа, че продължава по стъпките на своя учител.
Тържественият концерт, организиран с лични средства на Бойко Цветанов и под патронажа на министъра на отбраната Ангел Найденов, събра на едно място хор "Гусла", баса Стоян Бончев, баритона Крум Гълъбов, сопраното Цветелина Маджарска, и тенора Борис Луков. Те изразиха своето преклонение пред делото на българина - най-великият бас от втората половина на ХХ век, обявен от ЮНЕСКО за Личност на 2014 г. Специален гост на честването бе и виртуозният цигулар Марио Хосен.
Концертната програма, открита от Бойко Цветанов, продължи с дуетно изпълнение на Стоян Бончев и Крум Гълъбов, които представиха изпълняваната близо 34 години от Борис Христов ария на Фиеско, из операта "Симоне Боканегра" от Джузепе Верди.
За да изпълни характерните за репертоара на Борис Христов славянски песнопения, на сцената излезе и хор "Гусла", от който започва и творческият път на емблематичния ни бас.
Кулминацията настъпи когато Бойко Цветанов и Крум Гълъбов представиха операта "Дон Карлос", чиито най-добър интерпретатор е Борис Христов, а Стоян Бончев изпълни арията на Филип II.
Тържественият концерт бе закрит с арията "Nessun Dorma" из операта "Турандот", изпълнена от Бойко Цветанов.