Прокуратурата е джобно ножче на Делян Пеевски

Румен Петков определи твърденията за купуване на гласове като институционален абсурд

Бившият вътрешен министър Румен Петков бе привикан в неделя сутринта на разпит в СДВР заради преписка за купуване на гласове.

"Три са целите на това действие. Първата е да влезнем с АБВ в обяснителен режим. Втората е оклеветяване, защото става дума за институционален абсурд. И третата е да се префокусира общественото внимание", заяви тази сутрин в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия Румен Петков.

"Аз държа преписката да бъде разсекретена. Прокуратурата обявява пред мен, че е засекретена, а в същото време обявява публично, че става въпрос за купуване на гласове. Нека да каже дали е на базата на анонимен донос, дали е оперативно придобита информация, или е на базата на донос на секретен сътрудник", коментира Петков.

"Ако главният прокурор иска да покаже, че прокуратурата е независима институция, трябва да покаже, че няма да се държи като джобно ножче на Делян Пеевски. Тя би трябвало да е независима институция", поясни бившият вътрешен министър.

"Очевидно на Пеевски не му харесва това, което обявявам за произхода и икономическата коалиция между БСП, ГЕРБ и ДПС. Не му харесва, че се обръщам към избирателите със стремежа да им обясня, че като си продават гласовете стават заложници”, категоричен е Петков.

Той определи твърденията за купуване на гласове като абсурдни, като според него "някой услужливо е повикал медиите". Румен Петков очаква всичко в периода до изборите, включително и арести, защото натискът "придобива брутални размери".

"Това е политически натиск върху прокуратурата, която за съжаление се поддава. Ако не беше така, нямаше да засекрети преписката", на мнение е Румен Петков.

Той призова прокуратурата да отговори на три въпроса - защо разсекрети в свое официално изявление темата на секретната преписка, кой извика журналистите и какви са аргументите.

Целия разговор можете да видите във видеото на Нова телевизия.