Светът отбелязва Деня за съпричастност с жертвите на ХИВ/СПИН

Очертава се тенденция броят на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от броя на жените

Светът отбелязва в неделя Деня за съпричастност с жертвите на ХИВ/СПИН. За първи път той е отбелязан през 1983 г. в САЩ. У нас на възлови места в повечето градове се раздават образователни материали и червени панделки.
Регистрираните носители на ХИВ у нас са 1889, а за тази година заболелите са 59, сочат данните на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването.
През последните години се очертава тенденция броят на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от броя на жените. Като основна уязвима група се очертават хомосексуалистите. При другата уязвима група - хората, употребяващи интравенозни наркотици, данните показват, че броят им намалява - от началото на годината те са 5. Близо 21% от новорегистрираните през 2014-а като серопозитивни са младежи под 29 години.
Министерство на здравеопазването напомня, че осигурява безплатно лечение за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН. Центрове за лечение към инфекциозните клиники има в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.