С „пощальон” няма да споря

Политика

18-05-2014, 16:15

Автор:

Христина Рибарска

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов: Трудно ми е да приземявам хората, след като Бареков и Станишев им обещават „цветя и рози, мед и масло”

Бойко Борисов: Проблеми в дясно няма. Проблемите са в ляво, защото винаги губят избори (видео)

Бойко Борисов ексклузивно за Bulgariautre.bg: С един глас да победим БСП е плюс за нас

Борисов: Докато бях премиер, никога не съм делял кметовете (видео)

Борисов: Има министри в кабинета на Орешарски, както и самият той, които можеш да ги гледаш и да се смееш от сутрин до вечер

Борисов: По време на предизборната кампания чух 10 лъжи на тема енергетика

Борисов и Мария Габриел се срещнаха с представители на тютюневия бранш

България се проваля с всеки изминал ден в политиката за усвояване на евросредства

Важно е да бъдат изолирани и отстранявани политиците, които умишлено разделят хората - както прави БСП

Радан Кънев: Доказахме, че БСП са национални предатели!

Борисов: Няма по-нормално нещо от това, придобитият в България природен газ да тече по тръбите на „Южен поток”

Предишната Тройна коалиция прие Закона за възобновяемите източници.

Това заяви пред журналисти във Варна председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с коментарите на министър Драгомир Стойнев, че причина за дисбаланса в енергийната система са присъединените по време на управлението на ГЕРБ възобновяеми енергийни източници.

„Аз с „пощальон” няма да споря, те ако искаха да говорим на тези теми, щяха да се явят на вота на недоверие. Напомням на този човек, че предишната Тройна коалиция прие Закона за възобновяемите източници. Когато има действащ в сила закон, кой може да спре инвеститорите да не инвестират, изтъкна той.

По думите му този „пощальон” чува ли се какво говори, нещо повече - те умишлено бяха сгрешили закона тогава и това го има черно на бяло. Ние на два пъти им намалихме цената и накрая спряхме тези възобновяеми източници, въпреки огромния вой на посланици и инвеститори. Съпартийците на Стойнев бяха приели закон за 860 лева за вятъра и за слънцето. Ние променихме закона, то излиза, че ние сме присъединили. Как няма да присъединиш, когато законът те задължава да го направиш”, коментира Борисов. Той допълни, че поради тази причина по време на вота е поискал данните на Националния енергиен холдинг /НЕК/ и на Българския енергиен холдинг /БЕХ/. „Да направя големи плакати – до 2009 година по време на Тройната коалиция - задължение на БЕХ, задължение на НЕК, цена на ток, цена на въглища – подреждаме, колко ток е подаден, на какви цени е продаден до 2009 година по времето на Станишев и Орешарски. След това данните по време на управлението на ГЕРБ и Борисов, както и за едната година управление на Орешарски и Стойнев.

Защо не ги дават данните. Оставихме им БЕХ на 3 милиона, сега са над 2 милиарда. Няма как да ги гледаш тези цифри и „пощальонът” да говори, затова ги крият до изборите. Техният шеф на ДКЕВП каза преди месец, че трябва да се вдигне цената на тока. Смениха шефовете, за да може до изборите да говорят, че цената на тока ще пада. При мене мините бяха на печалба, сега взеха 20 милиона, за да си платят заплатите. При нас задълженията на НЕК дойдоха по два договора. Единият безумието „Цанков камък”, който или трябваше да го оставим като паметник да стои в Европа, или да дадем още 150 - 200 милиона. Толкова плати НЕК тогава, за да стане 1 млрд. за 80 мегавата. Другият - доплащахме седмия реактор на „Белене”, за да си го вземем на „Козлодуй”. Мисля, че това беше перфектно за България – няма съд, правим седми реактор. За Южен поток е ясно – изгоден за България, когато тече и български газ по него. С две ръце гласуваме”, каза Бойко Борисов.

Няма по-нормално нещо от това, придобитият в България природен газ да може да тече по тръбите на „Южен поток”. Това заяви пред журналисти във Варна председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Борисов допълни, че след няколко години България ще бъде основен производител на газ за Европа, защото в страната ни има огромни количества конвенционален газ. Не само находището „Хан Аспарух”, а и в Терес, Силистар - доказани, с приключени сондажи. „Румънците започнаха да теглят газ от находището „Хан Аспарух”. Румъния добива газ, както ни е добиваме 12% от Галата, Румъния си тегли газ от „Хан Аспарух”. Всяко наше забавяне е пари за държавата. Трябва да им се дава зор всеки ден да пуснат газа от там” коментира Борисов. Той бе категоричен, че няма да подкрепи строителството на АЕЦ „Белене”. Според него- единият реактор от АЕЦ „Белене”, който е 2/3 платен, е трябвало да се прехвърли в Козлодуй.