Р. Петков: Цинизмът е ясен!

Първанов ме предупреди, че репресивният апарат на държавата ще бъде използван срещу несъгласни с властта хора

Преди месец Георги Първанов ме предупреди, че репресивният апарат на държавата ще бъде използван за злепоставяне, за фабрикуване на лъжи и клевети и за създаване на случаи на омаскаряване на отделни, несъгласни с властта инакомислещи хора. И за съжаление това е факт. Това каза интервю за Агенция „Фокус” бившият вътрешен министър Румен Петков, член на Гражданската инициатива АБВ.

„Преди месец Георги Първанов предупреди, че тези силови документи на властта, за съжаление, ще бъдат използвани по най-безскрупулния, най-циничния начин за злепоставяне на инакомислещите в правителството. И това вече е факт – специално на мой гръб вече около месец с различна интензивност”, посочи той. По думите му, случаят е свързан с предстоящите избори за Европейски парламент. Той много се надява на бързото разсекретяване на преписката – специално в частта, която касае него, защото тя е абсурдна. „Много силно се надявам, в кратък срок прокуратурата да обяви кои са хората, поканили на засекретена преписка журналисти. Защото тук цинизмът е ясен – преписката се засекретява, за да не мога аз да говоря, от друга страна – викаме журналистите, за да кажат: „Румен Петков го разпитват”. Този цинизъм трябва да е ясен за обществото. И, ако прокуратурата не обяви бързо кои са извикали журналистите, а това е много лесно установимо – това означава, че прокуратурата е част от схемата за опозоряване”, подчерта той.

Румен Петков допълни, че след разговора в СДВР е останал с впечатления, че повече няма да бъде викан за разговор – служителите на дирекцията са подходили изключително професионално и коректно. „Нелепостта е видима с просто око. Но аз пак казвам, надявам се да бъде разсекретена преписката или поне в частта, която засяга мен и се надявам прокуратурата да стигне до тези, които са извикали журналистите на засекретена преписка. Т.е. секретността е нарушена от прокуратурата или от МВР”, каза още Румен Петков.