Класни стаи със стъклени стени в експериментално училище

Животът

18-05-2014, 10:35

Снимка:

в-к "24 часа"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Сред исканията на децата са библиотека, ескалатор, кабинет по готварство, спортни площадки, училищна ферма, столът да не е в мазето и ремонт на стаите

Стъклени прегради вместо стени, столова в коридора, ученици по пантофи и домашна атмосфера. Това са част от разликите между всяко българско и финландско училище.

Според изследване на Международната организация за икономическо сътрудничество и развитие сред 34-те най-развити страни финландските училища от няколко години насам печелят първо място в света. То е не само за успехите на учениците, но и за условията в сградите. Затова ръководство, настоятелство и родители на децата от 145-о училище "Симеон Радев" в София искат експериментално да пренесат финландския модел, пише в-к "24 часа".

"Искаме не просто да направим изолация на сградата, а пълна промяна и децата да ходят с удоволствие на училище. Преди година направихме работилница за идеи с децата, учителите и родителите какво да се промени", разказа Димитрина Иванова, майка на второкласник.

Сред исканията на децата са библиотека, ескалатор, кабинет по готварство, спортни площадки, училищна ферма, столът да не е в мазето и ремонт на стаите. Учителите поискали пълна промяна, нова актова зала и кътове за отдих.

Настоятелството събрало 10 000 лв. за обследване на сградата. Привлякло към идеята и специалисти, сред които проф. Стефан Попов от Международната академия по архитектура.

Според разработката на проф. Попов в сградата ще се обособят учебни пространствени ядра за деца от сходна възраст. Така например 1-и и 2-и клас ще бъдат заедно и ще влизат от един вход, а по-големите - от друг. Ядрата ще заменят дългите коридори със стаи по казармен тип с уютна и близка до домашната среда. Влизането ще става под учителски контрол, а вътре децата ще се преобуват. Чрез частично остъкляване на класните стаи към общите пространства постоянно ще се вижда какво става вътре и ще се създаде конкуренция между класовете и между учителите.

Тоалетните пък ще наподобяват домашните - индивидуални с мивка във всяка, а не общи. Училището ще може да печели, като предоставя срещу заплащане спортен център, общите части и залите. В тях могат да се провеждат езикови курсове, музикални, спортни и школи по изкуствата за целия квартал.

Настоятелството вече събира пари за изготвяне на техническия проект, а тази седмица ще запознае с идеята и образователното министерство. Проектът вече е получил подкрепата на кмета на София Йорданка Фандъкова и главния архитект Петър Диков.

"Ще търсим възможност за финансиране на реконструкцията от общинския бюджет догодина и оперативните програми", заяви Диков.