В Гърция избират местна власт

В Гърция започна първият кръг от местните избори за областни управители, кметове и общински съветници

В гласуването участват над 9.8 милиона регистрирани гласоподаватели. Те ще избират повече от 40 хиляди кандидати за около 9300 места в общинските съвети и 700 места в областните съвети, съобщават световните агенции.

Сегашните избори за местни органи на властта са вторите, които се провеждат след прилагането на административната реформа "Каликратис" - на името на древногръцкия стратег и политик от II век пр.н.е.

В рамките на реформите с цел намаляване на държавните разходи, броят на административните райони е намален от 54 – на 13, а на общините – от 1014 – на 325. Мандатът на кметове и областните управители са увеличени от 4 на 5 години. Техният избор тази година ще съвпадне с изборите за евродепутати на 25 май, когато ще е и вторият кръг на местния вот.

Участието в изборите, според гръцкото законодателство, е задължително, но все още не е имало прецедент някой да бъде наказан за неизпълнение на задължението да се яви в избирателната си секция.

Регионалните и общински избори се провеждат седмица преди вота за евродепутати и двете гласувания ще бъдат своеобразен референдум за политиката на правителството начело с Андонис Самарас. То прилага непопулярни реформи, които са условие за отпускането на многомилионни заеми от ЕС и МВФ. Според някои проучвания, десноцентристката партия Нова демокрация, която е в правителствена коалиция заедно с лявоцентристката ПАСОК, се радва на почти същата популярност сред потенциалните гласоподаватели, както и основната опозиционна партия СИРИЗА. Други социолози поставят СИРИЗА на първо място. Нейният 39-годишен лидер Алексис Ципрас е и кандидат за председател на Европейската комисия. Мнозина подкрепят тази партия, тъй като обещава да отмени много от мерките за строги икономии, предприети през последните 4 години.

От своя страна министър-председателят Андонис Самарас настоява, че страната вече окончателно излиза от кризата и ще реализира тази година малък икономически ръст, без да са необходими по-нататъшни болезнени икономии. Този напредък обаче е постигнат на висока цена: равнището на безработицата в Гърция през 2013 г. достигна 27,3% от активното население (над 60% сред младите), нараства броят на "новите бедни", БВП е намалял през периода на реформите с 25 на сто. В същото време е факт, че гръцката икономика се срина след години на безконтролни харчове и неефективно управление. Популистките закани на Ципрас да „разхлаби колана” е възможно да върнат Гърция там, където беше преди 4 години.