Асен Блатечки:Почувствах се много добре пред благоевградската публика

Благоевград Лайф

18-05-2014, 11:00

Снимка:

община Благоевград

Автор:

Августина Самарджиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Асен Блатечки на гости на „ТАРА-РА-БУМБИЯ”

Диляна Попова: Бременна съм и ще си имам момче от Асен Блатечки

Постановката на режисьора Иван Добчев „Възвишение” препълни ДТ „Никола Вапцаров“

Спектакълът, създаден по романа на Милен Русков, се превърна в едно от най-запомнящите се събития във втория театрален фестивал „ТАРА-РА-БУМБИЯ“ в Благоевград. Зрителите аплодираха на крака брилянтната игра на актьорите Асен Блатечки, Бойко Кръстанов, Красимир Василев, Ивайло Христов, Петър Тосков, Венелин Методиев, Христо Пъдев, Станислав Ганчев, Троян Гогов, Стилиян Стоянов, Тихомир Кутев, Симеон Алексиев, Красимир Доков/ Тодор Генов, Иво Танев, Анди Райчев, Русалина Чапликова, Елена Кабасакалова, Лазарина Коткова, Светлана Мановска, Радина Думанян, Екатерина Георгиева. Драматизацията на Александър Секулов и Иван Добчев представи по един забавен, но и дълбок начин съдбата на Гичо и Асенчо. Двамата са странна смес от малко бунтовници и малко разбойници, която се разкрива в авантюрите им с четата на Димитър Общи преди и след обира в Арабаконак. В сценичен план пък същите тези авантюри,  в които актьорите  Асен Блатечки, Бойко Кръстанов и Красимир Василев попадат, пътувайки  към свободата, разсмяха до сълзи всички.

Музиката е на Асен Аврамов, сценографията на Ивайло Николов, костюми – Ива Гикова, фотограф - Георги Вачев.

След края на спектакъла режисьорът Иван Добчев коментира, че реакциите на благоевградската публика са го убедили, че тя  напълно е разбрала замисъла на постановката. „Очакванията ми се изпълниха и знам, че публиката, излизайки от залата, е усетила заложената в постановката и книгата идея“, каза още Иван Добчев. Той допълни, че това се дължи на яснотата на пиесата и това, че няма мистификация в нея, а всичко е поставено явно.

Актьорите от своя страна също бяха възхитени от начина, по които Благоевград ги посрещна и оцени играта им. „Както винаги, се почувствах много добре пред благоевградска публика“, призна след края на постановката обичаният български актьор Асен Блатечки. За самия фестивал „ТАРА-РА-БУМБИЯ“ Блатечки обясни, че според него трябва да се представя театър,  правен от млади хора или театър, който е адресиран за млади хора.

Чудесна бе сценичната изява във „Възвишение” на възпитаника на благоевградската театрална школа Красимир Василев, който бе отрупан с букети. За ролята на Асенчо той бе номиниран за „Икар“ 2014. „В Благоевград се чувствам много добре. Добре се чувствах и при представянето на дипломния ни спектакъл „Мечка“ и „Предложение“, днес отново бяхме приети много добре“, коментира Красимир Василев. Той бе категоричен, че благоевградската публика е „театрална публика“ и това е мнение на много негови колеги.

„Възвишение” е пиеса на Драматичен театър - Пловдив, която в Благоевград бе представена за 21-ви път. Езикът от книгата на Милен Русков е изцяло запазен, като е преведен на „езика на театъра“. За постановката с награда „Икар“ 2014 за режисура и номинация „АСКЕЕР 2014“ за „Изгряваща звезда“ за ролята на Гичо са удостоени Иван Добчев и Бойко Кръстев.