Преустройват конфликтно кръстовище в кръгово

Предстои ремонт на ул.“Бр.Жекови“ в участъка от бул.“П.Евтимий“, в посока изток

След два месеца ще бъде изградено кръгово движение на конфликтното кръстовище на улиците „Авг. Траяна“ и „Хан Аспарух“ в Стара Загора. Съществуващата градинка и заведението там ще се запазят, съобщи ресорният зам.-кмет Йордан Николов, след проведеното заседание на Общинската комисия по безопасност на движението.

Идеята на кмета Живко Тодоров за кръговото кръстовище принципно беше подкрепена от членовете на комисията, след което проектът ще мине за одобрение в КАТ и до два месеца трябва да бъде изпълнен, уточни зам.-кметът, като добави, че улицата ще бъде асфалтирана и ще има уширения за двете отбивки.

Йордан Николов съобщи още, че във връзка с поетапното изпълнение на Актуализирания план за организация на движението в града, с цел разтоварване на трафика по кръстовищата от първостепенната пътна мрежа и увеличаване на функционалността на улица "Братя Жекови", която дълги години беше затворена с мантинела, вече е отворена за движение към бул. "Патриарх Евтимий". Включването в движението по булеварда ще става със задължителен десен завой. Посоката на движение е указана с вертикална сигнализация.

Предстои ремонт на ул.“Бр.Жекови“ в участъка от бул.“П.Евтимий“, в посока изток. След ремонта ще се даде възможност на живеещите в квартала да могат да завиват там от булеварда, за да се  разтовари движението през следващото му кръстовище – с ул.“Хр.Ботев“.

По предложение на кмета Живко Тодоров в началото на следващата година ще бъде направено допълнително платно на кръстовището на бул.“П.Евтимий“ за завоя на дясно по ул. „Хр. Ботев“. Оказва се, че това е най-натовареното кръстовище в пикови часове, коментира зам.-кметът.

Той съобщи още, че продължава работата по плана за организация на движението в разширения център с въвеждането на голям брой еднопосочни улици, като ефективна мярка за решаване на проблема с паркиране на МПС и частично разтоварване на трафика по кръстовищата от първостепенната пътна мрежа. Изчаква се завършването на водния проект и асфалтирането на ул. „Св.кн.Борис“, за да завършим работата по плана, обясни още Николов.

Въведени са в експлоатация нови 6 светофарни уредби, изградена е светофарна уредба тип „Бягащ пешеходец“ до магазин „Зора“, поставят такава и на кръстовището на улиците „Д. Стаев“ и „Милин камък“.

До момента са монтирани над 2 000 антипаркингови елемента по улиците “Ген. Гурко“, „Христо Ботев“, “Ген. Столетов“, „Пазарска“, „Цар Иван Шишман“ и бул. „Цар Симеон Велики“, на изток от бул. “П. Евтимий“. Изградени са 6 уширения на активната лента за движение за обособяване на спирки на масовия градски транспорт.

Комисията по безопасност на движението отчита полагане на 66 700  кв.м. асфалтови кръпки в Стара Загора и 52 470 кв.м. рехабилитация на общинска пътна мрежа. Положени са и над 5 000 кв.м. хоризонтална маркировка, в изпълнение на предприетите мерки за подобряване на безопасността на движението по пътищата по над 270 предложения и сигнали на граждани, общински съветници, кметове, кметски наместници и жители на населени места на територията на Община Стара Загора.

Съществена стъпка е направена в изграждането на пешеходни пътеки с трайна настилка, което се прави от началото на мандата на кмета Живко Тодоров, отбеляза още Йордан Николов.