Калфин: Само ДПС и никой друг може да свали правителството

Партиите не желаят хората да излязат и да гласуват, те разчитат само на твърдите си ядра, коментира водачът на евролистата на АБВ във Варна

Странна и погрешна - така определи течащата в момента предизборната кампания водачът на евролистата на АБВ Ивайло Калфин.

Пред журналисти във Варна той заяви, че само ДПС, като сочен балансьор политиката, може да свали настоящото правителство и никой друг.

Евродепутатът коментира острия дефицит на политически идеи в месеца преди евровота, липсата на градивни дебати по ключови теми и липсата на предизборни програми от страна на участниците в надпреварата за мандати в Брюксел. И всичко това, според Калфин, е умишлено. "Има много съвпадения на интересите между различните партии и те не желаят да се променя статуквото. Листите са фалшиви – ясно е, че повечето от водачите им няма да влязат в Европейския парламент. Всички партии се стремят колкото се може по-малко хора да излязат да гласуват и те да разчитат само на твърдите си ядра. Партиите искат да откажат хората от политиката", обясни позицията си Ивайло Калфин и допълни, че ефектът може да се обърне – ситуацията да мобилизира гласоподавателите и това да доведе до висока избирателна активност.

В морската ни столица Калфин прогнозира след изборите промяна в програмата на кабинета, както и промени в състава му. Което обаче, смята той, няма да доведе до резултати.

Мнението на евродепутата е, че неглижирането на ЕС в България и внушението, че всички беди идват от Брюксел в момента е умишлено и дело на определени кръгове, а целта е да се запази политическото статукво. Калфин обясни, че от ЕС не зависи толкова много, ние българите сами трябва да подредим къщичката си, да определим националните си приоритет и кауза и да използваме инструментите, които Европейският съюз ни дава, за да ги постигнем.

Евродепутатът отново посочи основния проблем в българската политика – сред българските партии няма диалог и съгласие по стратегически въпроси от национално значение и са в състояние на постоянна конфронтация.