Откриха най-големият динозавър в Аржентина

Животното е било с тегло от 77 тона и е живяло в Патагония

Най-голямото същество, живяло на планетата, бе открито в Аржентина, съобщава британският The Telegraph. Динозавърът е тежал около 77 тона, което се равнява на 14 африкански слона.
Гигантските му кости са намерени от местен фермер в пустинята в Патагония. Това е най-южната част на Аржентина, където са били намирани много останки от динозаври.
От размера на бедрените кости на животното (по-високи от среден на ръст човек) може да се каже, че е най-високото, живяло някога на Земята. Динозавърът е бил висок 20 метра и дълъг цели 40, казват учените.


По последни данни, най-тежкият динозавър се казва Argentinosaurus и е тежал със 7 тона по-малко от новия рекордьор.


Палентолозите казват, че това е нов вид титанозавър – огромно тревопасно, с дълга шия, което е живяло в късният период на Мезозойската епоха – Креда.


Костите първоначално са били открити преди 1 година в пустинята Ла Флеча, намираща се на около 220 км западно от патагонския град Трилиу. Тази седмица са били изкопани от екип палентолози от Аржентинсия музей по Палентология „Егидио Феруглио”. Групата е водена от д-р Хосе Луис Карбалидо и д-р Диего Пол.


Те са възстановили около 150 кости, като казват, че са от 7 различни вида динозаври.
„Предвид размера на костите, който ни изненада, новият динозавър е най-голямото животно, съществувало на планетата ни”, казват изследователите пред BBC News.
„Дължината му, от главата до върха на опашката му, е 40 метра. Височината му в изправено състояние е 20 метра или колкото 7-етажна сграда.”


Гигантът е живял преди 95-100 милиона години. Животното все още си няма име.
„Името трябва да описва размерите му, както и да подсказва двата района, в които фермерите са го открили”, казват изследователите.