Държавата се нуждае от нова независима структура, която да се бори с корупцията във властта

Георги Първанов: Дейността на комисията, която разглеждаше въпроса с обезщетенията на потомците на тракийските бежанци трябва да бъде възстановена.

Държавата трябва да възстанови работата на комисията, която заедно с ГУ “Архиви“ работеше по казуса с обезщетенията за тракийските бежанци. Това заяви пред журналисти в Бургас президентът (2002 – 2012) и лидер на АБВ Георги Първанов. Работата на този орган бе прекратена в началото на мандата на ГЕРБ, поясни Първанов. Той изрази учудване от факта, че настоящите управляващи все още не подновяват дейността на комисията, а също така и от факта, че въпроса за обезщетенията не е бил поставен от външния ни министър по време на визитата на турския му колега в България.

Пред представителите на медиите в Бургас Георги Първанов изложи и предложението на АБВ да бъде създадена специална, изцяло независима държавна структура, която да се бори с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Имах идеята за създаването на такова ведомство още преди години. Опитът тя да бъде реализирана чрез структурирането на ДАНС обаче, за сега не дава необходимия резултат, тъй като ръководството на Държавната агенция за национална сигурност се назначава на принципи, които не й гарантират достатъчно самостоятелност, поясни Първанов.

В отговор на журналистически въпрос Георги Първанов коментира и възможностите за бъдещата коалиционна политика на АБВ. Според него гражданската инициатива би могла да работи с всички отговорни политически сили след подписване на ясно и категорично коалиционно споразумение. Първанов изключи възможността за сътрудничество с ДПС и „Атака“. По думите му Движението за права и свободи вече е концентрирало прекалено много властови ресурс в ръцете си и за това е време да седне на резервната скамейка. Водената от Волен Сидеров партия пък показва прекалена крайност и непостоянство, посочи той.