Нов фонд отпуска 60 000 000 евро за малки и средни фирми

Новините

17-05-2014, 07:32

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Т.нар. фонд Мецанин тръгва през следващата седмица.

Малките и средните фирми скоро ще могат да се възползват от нов финансов инструмент - т.нар. фонд Мецанин, който тръгва следващата седмица. Средствата в него са 60 млн. евро. Това съобщи вицепремиерът Даниела Бобева след годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) във Варшава.

Фирмите, които ще могат да кандидатстват за финансиране, трябва да имат годишни приходи между 5 млн. евро и 50 млн. евро. Фондът ще отпуска от 2 млн. до 5 млн. лв. за един проект. “Очаква се около двайсетина фирми да бъдат подкрепени”, каза Бобева. Приоритетно ще се финансират секторите с добавена стойност, при които има завършен продукт като индустрията, преработващата промишленост и др. Запитвания от бизнеса могат да се подават на имейл office@mezzanine.bg.

Междувременно стана ясно, че до два месеца трябва да е готова новата стратегия на ЕБВР за България. Старата е валидна до 2015 г. В новия вариант акцент ще бъдат проектите в индустрията, ВиК сектора и енергетиката. Институцията ще финансира и повече проекти в здравеопазването. На заден план ще останат сектори като инфраструктурата, туризма и финансирането на фотоволтаици.