Банковият обирджия от Сливен иска милост

Крими

17-05-2014, 08:00

Снимка:

Бургасутре/архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Върховният съд гледа делото за втори път след като бе върнато през октомври в Бургас

Обирджията на Инвестбанк в Сливен Стефан Стефанов поиска от Върховния касационен съд да намали присъдата му от 15 г. затвор. Пред магистратите той не каза нищо повече от това, но по-късно пред медиите неговият адвокат обясни, че няма мотиви за искането му, просто присъдата е тежка.

На 23 март 2011 г. 27-годишният тогава Стефанов нахлу в трезора в центъра на града, простреля охранителя Станчо Станев и взе шестима служители в банката за заложници. След преговори с психолог от МВР той поетапно пусна заложниците, като последната задържана бе освободена 18 часа след началото на заложническата криза. По-късно Стефанов излезе сам от банката и се предаде, пише "Монитор". Той бе признат от съда за виновен по 9 обвинения, сред които за въоръжен грабеж, както и опит за убийство на охранителя, който дълго време след инцидента се бори за живота си.

Делото се гледа от ВКС за втори път, след като бе върнато през октомври 2013 г. на Бургаския апелативен съд с мотива, че  неоснователно е намалил присъдата от 18 г. затвор.