Интернет поколението: 4 от 10 деца са зависими от интернет

Редица самоубийства са причинени от кибер-тормоз

Почти 4 от 10 деца са зависими от интернет, посочва ново проучване, съобщава Independent. Статистиката поражда страх, че младежите лесно могат да бъдат подлагани на кибер-тормоз, смятат специалисти.


Две трети от хората между 11 и 17-годишна възраст имат таблети, смартфони или лаптопи. Използват ги за да говорят с приятели, да играят игри или за гледане на филми. Проучването е направено сред повече от 2 200 младежи.


Само една трета от анкетираните казват, че използват новите технологии за да си пишат домашни или да си помагат в училище. 2/3 ги използват за да бъдат активни в социалните мрежи или да гледат видеоклипове.


Едно 12-годишно момиче казва: „Интернетът почти винаги контролира моите действия. Мога да кажа, че съм зависима от него. Предпочитам да съм в мрежата, отколкото да се видя с други хора. Чувствам се изгубена без интернет”.


Има много случай, в които тийнеджъри посягат на живота си, заради кибер-тормоз. Даниел Пери е на 17 години. Той скача от мост през юли миналата година, след като е бил изнудван в мрежата. Джошуа Ънсоурд от Ланчестър е бил на 15 години, когато е намерен мъртъв, а причината отново е онлайн-тормоз .


Клейър Лили е ръководител по онлайн безопасност в NSPCC. „Интернет може да бъде прекрасно място за децата, където да учат и да общуват, но е притеснително, че все повече хора се пристрастяват към него”, казва специалистът. „Има изключителен натиск върху младите, включително и от страна на връстниците им, който ги кара да бъдат „на линия” през по-голямата част от денонощието. Неограниченият им достъп до мрежата е предпоставка за това кибертормозът върху тях да се увеличава”, е мнението на Лили.   


От благотворителната организация ChildLine информират, че сигналите за онлайн-насилие са се увеличили през последните години. През 2011/12г те са били 2 410, докато през 2012/13 година са се увеличили почти двойно – 4 507.


Д-р Барби Кларк от Family Kids & Youth ( агенция за социални и маркетингови проучвания) е на мнение, че много от подрастващите казват, че не се чувстват готови да управляват живота си без интернет. „Те не се чувстват способни да функционират, ако не влязат в мрежата”.


Студентско проучване сочи, че между 1-3% от хората имат истинска зависимост от интернет. Процентът е много по-висок при тези, които проявяват някои от признаците за пристрастяване. Вредата е до толкова голяма, до колкото може да окаже влияние върху живота на отделния индивид.