Престъпна бригада задигала проводници из цялата страна

Лидерът ù е 31-годишен мъж от Плевен

Служители на ГДНП и ОДМВР-Плевен са неутрализирали престъпна група за кражби на... проводници. Това информират от пресцентъра на МВР. При операцията, реализирана под ръководството на прокуратурата, е задържан и лидерът на престъпната бригада.

Нейните членове са действали на територията на цялата страна.

Разплитането на случая започнало на 14 май в хода на провеждането на специализирана полицейска операция, когато в пункт за изкупуване на отпадъци в Долна Митрополия, в момент на пласиране на отпадък от обгорял метален проводник, са задържани двама мъже - 31-годишен от Плевен и 24-годишен от село Пелишат.

Извършителите са оказали съпротива при ареста и са направили опит за бягство. Един от тях дори ударил в областта на гърдите полицай. Това наложило при задържането им служителите на реда да използват стоп-патрони.

Полицията установила, че отпадъчният метал е откраднат на 13 май от трасе на БТК в село Айдемир. Образувано било досъдебно производство, а задържаните са конвоирани до РУП Силистра.

При разследването станало ясно, че лидер на групата е 31-годишният плевенчанин, известен на полицията с кражби. Според събраните данни мъжът е организирал престъпна група, специализирала се в кражби на проводници, като непрекъснато е сменял нейния състав. В престъпленията се включвали между трима и осем души. "Първоначално действали само в Плевенска област, но след заменянето на проводниците с оптични, групата се разгърнала в цялата страна", обясняват от полицията.

Те действали предимно нощем, разполагали с предварителна информация за движението на служителите от охранителните фирми и карти на трасетата на БТК. За намирането на проводниците са използвали скъпа техника (скенер), а кражбите извършвали изключително бързо.

Придвижвали се с високопроходими автомобили, като закривали номерата с дрехи или използвали неистински табели. Укривали джиповете в гористи местности, обработвали проводниците, и рано сутрин ги продавали в пунктове за изкупуване на черни и цветни метали в различни населени места. Често сменяли използваните коли.