Започва международният поп-рок-джаз фест „Откритие 2014”

Утре пред театъра участниците и гостите на феста ще бъдат посрещнати с духова музика

С концерт на популярния малтийски поп тенор Лудвиг Галеа, тази вечер във Варна ще бъде открит 23-тия международен поп-рок-джаз фест „Откритие 2014”.  Фестивалните сцени в Драматичния театър “Стоян Бъчваров”, Икономическия университет и Радио Варна, ще станат място за изява на млади певци и композитори от цял свят, които ще представят пред варненската публика най-новите поп, рок и денс композиции в международен мащаб.
Фестивалната програма предлага разнообразие от музикални стилове – екзотични интонации от Азия, модерен хип-хоп, рап и денс от Европа, рок от Обединеното кралство, блус от Балканите, вечна италианска поп-класика от феста „Сан Ремо”, етно и световен джаз.
Разходката сред музикалните жанрове от световното културно наследство ще започне с концерта „Сърцето ми е музика” на Лудвиг Галеа тази вечер от 19.30 в Концертното студио на Радио Варна. Ще звучат популярни италиански канцонети като „O sole mio” и „Caruzo”, както и песни от мюзикълите „Исус Христос супер звезда”, „Фантомът на операта”, Клетниците”, „007 – Бонд шоу”, „Бийтълс шоу”.
На 17 май, началото на конкурсните вечери ще даде общинският детско-юношески духов оркестър от Долни Чифлик с диригент Димо Коритаров. В 17 часа младите музиканти ще изпълнят кратка програма пред Община Варна, а след това ще направят шествие по булевард „Мария Луиза”. В 18.45 духовата музика ще приветства всички изпълнители, гости и публика на „Откритие 2014” на площада пред театъра.
В конкурсната програма тази година участват 25 изпълнители от 18 държави. Те ще се състезават в категориите за изпълнител и за песен на 17 и 18 Май. Свое самостоятелно шоу ще имат гост-изпълнителите Орлин Павлов, Михаела Филева и NickName, ILONA&Rock band от  Великобритания,  певицата от Германия Александрина Симеон, която води  майсторските класове по джаз интерпретация, македонската блус-рок банда David Neskoski Trio, новата поп-звезда на румъния Miss G, италианската трибют банда Love Italy San Remo Band, израелците Барух Фридланд и Dopler Effect.
За първи път тази година „Откритие” осъществи и международен радио конкурс за песен, в който се включиха радиостанциите  БНР, БНР-Радио Варна, Украинското националнио радио, Азербайджанското национално радио, „Радио ТВ Голдстар” - Русия, Радио „Coco vision” - Румъния, “Radio Presov” - Словакия, „Radio Tenerife” – Испания и израелското  Channel “Evening 88 FM".
До 17 май по радиостанциите ще върви класация на композициите, а след обобщението на вота, песента, събрала най-много гласове, ще получи наградата на радиослушателите.
На 18 май от 12 часа в делфинариума, носителят на тазгодишната награда „Варна” за музика – композиторът Юри Стойков, ще представи най-новия си проект „Делфинови тайни 3” с електронно-акустична музика и звуци на делфини. „Този проект взъщност ме връща към началото на творческата ми дейност – електронната музика. Композициите са релаксиращи, но и с динамични елементи, пречупени вече през предходните ми продукции – симфонични, Chill out и арт рок елементи”, разкрива Юри Стойков.  
В същия ден от 19 часа в ДТ „Стоян Бъчваров” започва голямата надпревара за най-добра песен на „Откритие 2014”. Победителите ще бъдат известни  след края на шоуто. Зрителите на фестивала също ще могат да гласуват за песен. С анкетна карта те ще определят коя композиция от конкурса ще бъде отличена с приза на публиката.
На 19 Май фестивалът продължава с премиерата на втората част от документалната трилогия „Млада кръв 2” на режисьора Петър Даскалов, който е един от основателите на рок-група „Атлас”. Прожекцията е от 19 часа в Аулата на Икономическия университет, а след това ще има концерт на участници във филма, както и на македонската блус-рок банда David Neskoski Trio.
Темата за българския рок ще бъде продължена на 20 Май, когато е премиерата на книгата „Цветя от края на 80-те”, на журналистите Емил Братанов и Румен Янев. Събитието започва в 18.30 в Арт салона на Радио Варна.
Последните 2 фестивални дни са посветени на Паша Христова, Вили Казасян и Емил Димитров. Публиката ще има възможност да види документални филми, разкриващи  техния живот и творчество и да си спомни за най-големите имена в историята на българската музикална култура. Филмите ще бъдат показани на 21 и 22 Май от 18.30 в Арт салона на Радио Варна.
Програма на „Откритие 2014”:
11 – 17 май 2014
• Международен радиоконкурс  „Откритие 2014”
Излъчване на селектираните песни от  международния конкурс за песен „Откритие 2014” в програмата на БНР и радиостанции от различни държави, гласуване от слушателите за най-добрата  композиция
15 май 2014  
• Изложба – живопис  „Море от цветове”  на художниците  Зорница Дончева – Stella и Стоян Георгиев
Галерия „Актив арт”, ул. „Дунав” 5, 18.30 часа
15  май 2014
• Майсторски  клас  поп & джаз интерпретация  с Александрина Симеон /Германия/
Военноморски клуб – Варна, зала „Концертна”, 17 часа
16  май 2014
• Майсторски  клас  поп & джаз интерпретация  с Александрина Симеон /Германия/
Военноморски клуб – Варна, зала „Концертна”, 12 часа
16 май 2014
• Концерт „Сърцето ми е музика” - Лудвиг Галеа /Малта/
В програмата - популярни песни, канцонети, песни от мюзикъли
Клавирен съпровод: Емил Груев
Радио Варна, Концертно студио, 19.30 часа
17 май 2014
• XXIII Международен конкурс за изпълнители „Откритие 2014”
Рецитална програма с участието на Орлин Павлов, Илона&рок банд /Великобритания/, Барух Фридланд и Dopler Effect – Израел др.
ДТ  „Стоян Бъчваров”- Варна, основна сцена, 19.00 часа
18  май 2014
• „Делфинови тайни” - албум с електро-акустична музика и звуци на делфини на композитора Юри Стойков
Варненски делфинариум, 12 часа
• Международен конкурс за песен  „Откритие 2014”
Рецитална програма с участието на Михаела Филева и Nickname, Love Italy San Remo Band - Италия, Давид Нешкоски Рок трио - Македония
Гала-вечер с обявяване и връчване на наградите.
ДТ  „Стоян Бъчваров”- Варна, основна сцена, 19.00 часа
19 май 2014
• Премиера на документалния музикален филм за българската рок-музика от края на 80-те години „Млада кръв-2”, режисьор Петър Даскалов
Икономически университет – Варна, Концертна аула, 19.00 часа
Концерт „Рок-група „Атлас” и приятели”, 20.30 часа.
20 май 2014
• Премиера на книгата „Цветя от края на 80-те” на журналистите Емил Братанов и  Румен Янев, посветена на българската поп-рок музика от 80-те и 90-те години
Радио Варна, Арт салон, 18.30
21 май 2014
• “Мистерията Паша”, 2006 г, България – документален филм
Първият биографичен филм за легендарната българска певица Паша Христова.
Авторът Емил Дилчев и операторът Валентин Николов разказват коя е Паша Христова и само с песента “Една българска роза” ли трябва да я помним.
Радио Варна, Арт салон, 18.30
Със съдействието на bTV
22 май 2014
Документалени филми от фонда на БНТ за Вили Казасян и Емил Димитров
Радио Варна, Арт салон, 18.30
Със съдействието на БНТ