Жан-Клод Юнкер, ЕНП: Работих дни и нощи за спасяването на Гърция и на еврото

Алексис Ципрас (Европейската левица) обвини ЕНП, ПЕС и АЛДЕ за нарастващия евроскептицизъм

Претендентите за председател на ЕС премериха сили. За първи път петимата кандидати за следващ председател на Европейската комисия се събраха заедно в телевизионни дебати, излъчени пряко в над 30 държави.

Жан-Клод Юнкер, Мартин Шулц, Ги Верхофстат, Ска Келер и Алексис Ципрас бяха категорични, че следващият председател е сред тях. Те опровергаха опасенията, че някои от големите страни в ЕС ще се договорят и ще посочат различен кандидат.

Дискусиите се проведоха в секторите - икономика, външната политика. По време на дебатите значение бе отдадено и на вътрешния дневен ред на Европейския съюз.
Кандидатът на ЕНП Жан-Клод Юнкер заяви, че иска Европа да стане по-солидарна, като насочи вниманието си основно към растежа. Той наблегна на своята роля в справянето с кризата в Европа. През годините работих дни и нощи, повече нощи отколкото дни, за спасяването на Гърция и на еврото, посочи той.

Мартин Шулц от ПЕС акцентира върху справедливостта, която Европа трябва да осигурява.

Кандидатът на "Зелените" Ска Келер поиска по-устойчива и зелена икономика и предложи Европа, която се грижи повече за хората, отколкото за банките.

Ги Верхофстат от Алианса на либералите заяви, че изборът сега е ЕС да се върне назад към националните държави или да направи стъпка напред към по-голямо обединение.

Алексис Ципрас от Европейската левица, който говори само на гръцки, настоя за отписването на част от дълговете и обвини ЕНП, ПЕС и АЛДЕ за нарастващия евроскептицизъм. Според него трябва друго решение на мястото на икономиите.

Победителят в дебатите ще бъде обявен днес.