Делян Добрев: Вотът на недоверие със сигурност ще бъде внесен

Вотът на недоверие със сигурност ще бъде внесен, вероятно около обяд

Това заяви в предаването "Преди всички" на БНР депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Разговорът за състоянието на сектор "Енергетика" трябва да се проведе възможно най-скоро, защото с отлагането му за след евроизборите от БСП се опитват да заблудят българските граждани как да гласуват, допълни той:

От месец опитваме да получим финансовите отчети на Националната електрическа компания и председателите на останалите дружества. Тази информация се укрива и ни се отказва по всички възможни начини. Знаете, преди няколко седмици я търсихме дори персонално, с посещение в Министерство на енергетиката, и отново ни беше отказана.

Явор Куюмджиев от БСП заяви, че ако вотът бъде внесен, то всички законови процедури ще бъдат спазени. Според него обаче желанието за дебат непосредствено преди евровота е знак, че ще се търси скандал:

Служебният министър-председател и служебният министър на енергетиката, в първия ден на това Народно събрание, в дебата, който организирахме по този повод, точно с цел да информираме гражданите за състоянието, в което я заварваме, казаха, че са я заварили на прага на катастрофата. В анализ на Световната банка, който беше поръчан точно по време на служебното правителство, се казваше, че ако не се предприемат много сериозни и спешни мерки за спасяването на целия сектор, само за една година той ще натрупа няколко милиарда нови дългове. Е, това не се случи.

Добрев обвини БСП в пропаганда и заяви, че през 2012-а г. дружествата са имали печалби от стотици милиони, а сега загубите им са стотици милиони. Той заяви, че намалението с 5% на цзената на тока ще бъде платено с лихвите от всички.

Само за една година се натрупаха над 600 милиона задължения в Националната електрическа компания. Те не изпълниха нищо от препоръките на Световната банка и Европейската комисия.

Двамата събеседници влязоха в спор и за строежа на газопровода "Южен поток". Според Куюмджиев, това е най-голямата инвестиция в България в последните години и ще отвори над 5000 работни места, а според Добрев, ако не е спазено европейското законодателство, инвестицията ще струва по почти милион лева за работно място.